JxCat pressiona Torrent perquè mantingui la delegació de vot

La Mesa rebutja reconsiderar el pacte JxCat-ERC i el PSC presenta recurs al TC

zentauroepp43862468 barcelona  20 06 2018 ple al parlament  sesion de contol al 180813133843

zentauroepp43862468 barcelona 20 06 2018 ple al parlament sesion de contol al 180813133843 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Parlament reprèn aquest dimarts el debat de política general que es va suspendre la setmana passada per la col·lisió entre JxCat i ERC a compte del vot dels diputats suspesos. I el retorn no està exempt de suspens, malgrat que divendres Quim Torra i Pere Aragonès van segellar, amb una compareixença conjunta, una pau, en principi, que ha de durar fins a mitjans de l’any vinent.

El quid continua sent el mateix. Els postconvergents només accepten procedir a una delegació de vot, mentre que els republicans han ‘designat’ un substitut per als seus dos diputats suspesos. Ara bé, ¿què farà Roger Torrent? ¿Mantindrà les delegacions de vots? ¿S’exposarà que s’impugnin plens i li arribin querelles?  Aquest dilluns a la tarda, el portaveu postconvergent, ha assenyalat que ERC havia ratificat el pacte pel qual tots els diputats suspesos podran votar als plens parlamentaris a partir de dimarts.

De moment, en la reunió de la Mesa celebrada dilluns, la majoria sobiranista ha rebutjat reconsiderar l’acceptació de les delegacions dels vots dels diputats suspesos de JxCat. El PSC va presentar aquest mateix dilluns a la tarda un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) contra aquesta via demanant mitjanes cautelars si el president de la Cambra, Roger Torrent, no frena la delegació de vot dels quatre diputats de JxCat

Amb aquesta mesura, els socialistes busquen no arribar a un ple en què les votacions dels quatre diputats de JxCat poguessin acabar invalidant votacions en una setmana en què se celebraran tres plens a la Cambra.

“Totes les votacions estarien viciades de nul·litat. Paralitzaríem de nou el Parlament i entraríem en la deriva de la legislatura passada”, ha advertit Eva Granados, que ha recordat que al llarg de la setmana es votaran mesures com que les dones maltractades tinguin accés a la renda garantida de ciutadania.

Dictamen dels lletrats 

Notícies relacionades

Això sí, Torrent, a petició al seu dia de Miquel Iceta, ha sol·licitat un dictamen dels lletrats per escrit. Aquests ja van dir, la setmana passada i aquest dilluns, que la fórmula proposada per JxCat no compleix amb els requisits que exigeix la interlocutòria del jutge Pablo Llarena. És per això que alguns van veure en aquesta petició un moviment de Torrent per esgrimir abans els postconvergents el futil de mantenir-se en els seus tretze. Al llarg de dilluns es van celebrar diversos conclaves entre republicans. Un d’ells va tenir lloc al despatx de Torrent i va reunir, entre d’altres, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià.

Ja al matí, després de l’executiva setmanal dels republicans, la portaveu, Marta Vilalta, va emetre un missatge que va grinyolar a les orelles d’aquells que van creure que divendres s’havia assolit una ‘pax’ més o menys duradora. La portaveu d’ERC va demanar al conjunt del sobiranisme català “menys testosterona i lluites fratricides” i “més unitat” per evitar “situacions com la viscuda la setmana passada al Parlament”, mentre ha avisat l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que “amb ultimàtums no s’avança”.