ultra dreta

Casado assegura que «comparteix moltes idees» amb VOX

El líder dels populars assevera que a Catalunya «no hi ha terrorisme, però sí molta violència»

zentauroepp45389659 graf2071  barcelona 8 10 2018   el lider del pp  pablo casad181008142858

zentauroepp45389659 graf2071 barcelona 8 10 2018 el lider del pp pablo casad181008142858 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pablo Casado ha aterrat aquest dilluns a Barcelona per acomiadarXavier García Albiol al capdavant del PPC i convocar un congrés extraordinari que renovi la direcció catalana després de la desfeta electoral del 21-D. Després d’una ronda d’agraïments mutus, en la qual han provat d’evidenciar molta sintonia, el líder del PP ha reaccionat a l’acte de VOX d’aquest diumenge a Vistalegre i ha mostrat simpaties amb la formació ultra.

Casado no ha amagat que manté una “excel·lent relació” amb Santiago Abascal i ha afirmat que “comparteixen moltes idees i principis, i d’altres, no”. Preguntat per si provaria de buscar una eventual absorció de VOX en el seu partit, ha etzibat que “vol liderar l’espai del centredreta espanyol”. Ha esquivat així respondre de forma binària a la qüestió, i ha cosit un discurs afable amb els seus propòsits electorals, disposat a provar de concentrar el vot en el seu partit: “Vull liderar el centredreta a Espanya. Amb el Govern que tenim a Espanya és molt important que centrem esforços. Si el PP és la força hegemònica a la centredreta, o el que aglutina tot el que està a la dreta del PSOE, aconseguirem tenir prou majoria per fer fora Pedro Sánchez, com més aviat millor”, ha raonat.

Per això, ha incidit que és “molt important que, per intentar liderar aquest espai electoral, un no es mogui de lloc, sinó que ampliï l’espectre”. “No és qüestió de moure’s, els partits han de tenir arrels fermes, sinó d’aglutinar i optimitzar”, ha sentenciat, i a apel·lat a la seva “vocació de majories” pel “bé d’Espanya”.

Casado ha repassat el seu ventall de propostes i s’ha distanciat de la formació ultra en el que incumbeix l’Estat de les autonomies, que ha definit de “model d’èxit”, i ha apostat per una immigració “ordenada, legal i vinculada al mercat laboral” sempre amb la “cooperació amb els països d’origen”.

També ha carregat indirectament contra TVE per l’entrevista a Oriol Junqueras i ha assenyalat que el seu partit “no pot tolerar que hi hagi mitjans de comunicació que entrin a veure els colpistes, igual que no es podia tolerar que ho fessin amb Tejero fa 30 anys”. 

Congrés del PPC

El líder conservador ha agraït a Albiol els seus anys al capdavant de la cúpula catalana, per “resistir contra la xenofòbia, el nacionalisme i el supremacisme”, i ha asseverat que el partit ha de “reactivar-se” per “posar tota la carn a la graella” durant els pròxims comicis. Així mateix, ha encomanat al sector català que sigui “el que va ser el PP basc amb la seva defensa dels principis i valors”, durant l’etapa del terrorisme d’ETA.

Un any després de la marxa constitucionalista a Barcelona, com a reacció a l’1-O, ha considerat que llavors “a Catalunya es va viure un altre esperit d’Ermua”. I és que ha assegurat que a Catalunya “no hi ha terrorisme” però sí “molta violència i enfrontaments”, i ha criticat que hi hagi independentistes que llueixin la bandera de l’organització terrorista Terra Lliure, un fet que creu que hauria de ser castigat. 

“Renovem per fer el mateix, si pot ser, millor, per reclamar que som l’única força que a escala nacional pot garantir l’ordre constitucional i defensar la llibertat a Catalunya”, ha afirmat, i ha tornat a posar a disposició la seva majoria al Senat per activar un nou 155 amb “extensió i competències suficients en les quals no els van deixar entrar, com ara educació, els Mossos d’Esquadra, les institucions penitenciàries i TV-3”.

Notícies relacionades

En la junta directiva regional, els conservadors han lligat els detalls del congrés extraordinari que elegirà nou líder del PPC. Se celebrarà finalment el 10 de novembre, i els postulants han d’aconseguir 90 avals per presentar-se a les primàries. El 15 i 16 d’octubre presentaran els seus recolzaments, i s’oficialitzarà la seva candidatura dos dies després. Del 19 al 29 d’octubre es desenvoluparà la campanya electoral interna i el 30 del mateix mes votaran els precandidats i els compromissaris. La batalla final s’entaularà al conclave del novembre. A les quinieles guanya punts com a successor el diputat per Tarragona Alejandro Fernández, que presentarà els pròxims dies oficialment la candidatura.

Albiol ha escudat la seva marxa en la seva dedicació a la campanya per l’alcaldia de Badalona. “La direcció ha de dedicar-se plenament a la tasca de defensar aquest gran projecte que és una Catalunya forta dins del nostre país, que és Espanya. I això requereix dedicació, coneixement i passió”, ha conclòs.