INVESTIGACIÓ

La Policia troba les proves tècniques de la cessió del cens per part de l'Idescat per a l'1-O

El traspàs s'hauria fet sense cap base legal

zentauroepp45247763 pla detall d una urna de l 1 o al menjador de l escola medit180929214636

zentauroepp45247763 pla detall d una urna de l 1 o al menjador de l escola medit180929214636 / Elisenda Rosanas

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Policia Nacional ha trobat a la seu de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) i al despatx de Daniel Gimeno, el llavors cap del Gabinet Tècnic de la secretaria general de vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, les proves tècniques del fet que l’Idescat  va transferir el Registre de la Població Catalana a la vicepresidència de la Generalitat i que seria utilitzat al referèndum de l’1-O.  El traspàs s’hauria fet sense cap base legal, segons consta a l’informe que ha remès el CNP al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona i al qual ha tingut accés Europa Press.

Fins al moment, el Jutjat comptava amb altres informes policials en què s’analitzaven els correus electrònics entre Frederic Udina, director de l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya), i el secretari de vicepresidència, Josep María Jové, en què el primer li comunicava que li havia fet l’enviament i el segon confirmava el justificant de recepció.

El Registre de Població Catalana és un cens que ha de custodiar l’Idescat i que només es pot cedir als organismes amb els quals té un conveni públic i per a una fidelitat determinada, com és el cas del sistema de salut. Aquest registre s’actualitza de manera trimestral amb les dades que facilita l’Institut Nacional d’Estadística cada tres mesos.

No obstant, els investigadors encara no tenien les proves tècniques definitives dels enviaments, i per això van sol·licitar al titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona l’entrada i registre als despatxos de Frederic Udina i de Daniel Gimeno, cap del Gabinet Tècnic de la Secretaria General de Vicepresidència, i que va ser el designat com a responsable del tractament del fitxer de dades de caràcter personal del registre de participacions en consultes populars no referendàries.

Responsabilitat

La Policia també va sol·licitar entrar a la seu de Mediapro Cloud i al Centre de Comunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI). Cosa que el jutge va autoritzar l’11 de juny passat. En l’operació, i després de detenir Udina i Gimeno –l’actuació del qual, segons els investigadors pot suposar una responsabilitat per revelació de secrets–, els agents van entrar a Mediapro Cloud, però no van poder accedir a la informació que buscaven perquè la seva funció és donar servei de housing a l’Administració Oberta de Catalunya (AOC). Per la qual cosa van continuar la diligència a l’AOC.

Va ser allà on van trobar les proves dels enviaments i van poder “determinar tècnicament que existeixen dos registres de la plataforma d’e-Valisa de data 19 de maig del 2017” que tenen com a únic emissor fudina@gencat.cat (correu vinculat a Frederic Udina) i com a destinataris Josep María Jové Lladó i destinatària amb permisos de visualització, Silvia Sans Farré, secretària de direcció de l’Idescat. L’assumpte d’aquest enviament mitjançant e-Valisa es correspon amb el Registre de Població de Catalunya.

Segons la Policia “aquest registre trobat permet confirmar de forma tècnica el que es va obtenir en els correus electrònics abocats a la diligència d’entrada i registre practicada a la seu de l’Idescat el 5 de desembre del 2017”. En aquest correu, Udina participava a Jové que l’Idescat havia entregat a Daniel Gimeno l’última versió del Registre de Població de Catalunya.

També permet corroborar de forma tècnica l’acusament de recepció que el sistema e-Valisa va entregar de forma automàtica al correu d’Udina pel qual li confirmava la recepció del Registre de Població de Catalunya.

La Policia va localitzar, a més, al despatx de Daniel Gimeno, a la Vicepresidència de la Generalitat, un document que consisteix en un justificant de recepció procedent de la Secretària General del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Masó, que manifesta que, el dia 13 de juliol del 2017, va rebre de mans del responsable de tractament de dades, senyor Daniel Gimeno, les instruccions i la contrasenya d’accés a la carpeta FTP d’enviament segur de la informació.

En aquest justificant de recepció s’especifica que tot es va fer d’acord amb l’establert al conveni de 28 de febrer del 2017 entre els departaments de vicepresidència, el d’Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència i el de Governació, Administracions Públiques i Habitatge la vigència del qual, segons la Policia, “s’estima dubtosa” ja que no han aconseguit localitzar aquest conveni.

Cessió de dades

De fet, exposen que ni al web de l’Idescat, ni a la resta dels departaments que han intervingut en la firma figura ni se’n fa referència  ni tampoc s’ha trobat la publicació al Diari Oficial de la Generalitat, ni encara buscant per fonts obertes.

“Sense aquest requisit [la publicació] que exigeix el règim jurídic de la Generalitat, no seria vàlid per no complir els requisits formals i materials necessaris per a la producció, en tant que no tindria eficàcia al no ser inscrit en el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya)”, precisa la Policia al seu informe. Per tant, consideren que “la cessió i entrega” del cens de catalans a vicepresidència “falta d’aval legal”.

Els agents van trobar a més un correu amb l’assumpte “RV:ofici” ubicat a la safata d'entrada, de data 13 de juliol de 2017 a les 8:38 hores, el remitent del qual és Nuria Casas Olivella i com a destinatari Daniel Gimeno, mitjançant el qual Nuria envia a Daniel dos documents anomenats “Ofici tramesa de dades conveni GOV-1207”.

Aquest document es troba firmat digitalment per Josep María Jové Lladó, va dirigit a Meritxell Masó, secretària general del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. En el text diu que d’acord amb l’establert al conveni el signant sol·licita de Meritxell Masó que li indiqui la persona responsable de consultes populars no referendèries per transmetre-li les dades objecte d'aquest conveni, així com als instruccions perquè li entreguin la contrasenya d’accés una vegada carregada la informació.

Segons els investigadors, la mida màxima dels fitxers adjunts mitjançant l’ús de la plataforma e-Valisa (10 Mbytes) contrasta amb la mida del fitxer que conté les dades del Registre de Població que es genera (inferior a 4Gbytes) per donar compliment als convenis públics amb Salut o AOC. Per això, creuen que es va poder utilitzar, a més d’e-Valisa, un servidor d’intercanvi segur de l’Idescat o algun altre medi extern.

Notícies relacionades

La conclusió de la Policia és que tant el director de l’Idescat, Frederic Udina, com Daniel Gimeno tenien ple coneixement que s’estaven cedint les dades a la vicepresidència de la Generalitat i sense comptar amb una base legal, sinó de “forma subreptícia i fora dels cursos habituals”.

A més, precisen que tot i que es donés per bo que aquest conveni va ser subscrit, no es té constància que l’Idescat hagi enviat a vicepresidència noves actualitzacions del fitxer del Registre de Població Catalana conforme als períodes que hi ha establerts.