LA CRISI CATALANA

El Tribunal Constitucional revisarà la suspensió dels diputats processats pel procés

Admet a tràmit els recursos dels presos contra l'ordre de processament, la permanència en la presó i la mesura prevista en la llei d'enjudiciament criminal

jregue37929229 barcelona  04 04 2017 reunio del consell executiu del govern180730115631

jregue37929229 barcelona 04 04 2017 reunio del consell executiu del govern180730115631 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional revisarà les últimes resolucions dictades pel Suprem en la causa que segueix per rebel·lió, malversació i desobediència. Com ha fet fins ara amb tots els recursos relatius a aquest procediment presentats, ha admès a tràmit els interposats per Oriol Junqueras i Raül Romeva contra la suspensió de funcions dels diputatssuspensió de funcions dels diputats que, com ells, van ser processats per rebel·lió pel jutge Pablo Llarena i es troben a la presó.

Els diputats d’ERC van impugnar davant de l’alt tribunal la mesura que preveu l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per als processats en ferm per rebel·lió o terrorisme presos o contra els qui s’ha decretat presó, com passa amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, tot i que estigui fugit. El Constitucional admet els recursos al considerar que “es presenta una especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina”.

D’altra banda, Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig, tots dos en rebel·lia, han recorregut la mateixa ordre de processament dictada per Llarena contra ells i 22 líders més del procés, així com el de la Sala Penal, que la va confirmar.

L’altre recurs admès a tràmit pel Constitucional és l’interposat pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, contra la seva permanència a la presó. En tots els casos el tribunal demana al Suprem que en un termini que no superi els 10 dies li lliuri una certificació de les actuacions impugnades. 

També el de Ciutadans

Notícies relacionades

D’altra banda, l’alt tribunal també tramitarà el recurs d’empara del grup parlamentari de Ciutadans contra les decisions de la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de no convocar els plens que estaven previstos al setembre i octubre de l’any passat, quan el procés independentista estava en el seu punt més àlgid. Cs argumenta que es van lesionar les seves facultats parlamentàries de control i impuls del Govern al no dur-se a terme aquelles sessions. 

El Constitucional considera que “es presenta una especial transcendència constitucional perquè l’assumpte suscitat transcendeix del cas concret, fet pel qual podria tenir unes conseqüències polítiques generals”, i per això ho admet a tràmit.