RESOLUCIÓ

Estrasburg declara "inadmissible" la primera demanda contra Espanya per l'1-O

El Tribunal Europeu de Drets Humans rebutja admetre a tràmit el recurs d'una membre de la sindicatura electoral

votantes-esperando-poder-votar-igualada-1506857547995

votantes-esperando-poder-votar-igualada-1506857547995 / Marc Vila

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburgha declarat “inadmissible” el recurs presentat per Montserrat Aumatell i Arnau, multada pel Tribunal Constitucional espanyol per la seva implicació enl’organització del referèndum il·legal de l’1-O, com a membre de la sindicatura creada pel Parlament català per exercir a tall de junta electoral.

El 13 de setembre del 2017, el Constitucional va advertir que el referèndum d’independència s’havia suspès i, una setmana després, el 20 de setembre, va imposar una multa coercitiva diària de 6.000 euros a tots els membres de la sindicatura electoral. Dos dies després, Aumatell en va ser informada a través del Butlletí Oficial de l’Estat i va dimitir del seu càrrec el mateix dia. El 14 de novembre els jutges del Constitucional van decidir desactivar totes les multes després de constatar la dimissió.

Notícies relacionades

No obstant, Aumatell va decidir presentar denúncia davant del Tribunal Europeu d’Estrasburg el 29 de novembre del 2017 al·legant que havia estatperseguida per motius polítics. A més, segons Aumatell, ni el tribunal li va notificar en persona la multa diària ni el fet de ser membre de la junta electoral era un delicte.

Els jutges, entre els quals figura l’espanyola María Elosegui, han desestimat totes les seves al·legacions per unanimitat en una decisió a la qual no es pot presentar cap recurs. Segons el Tribunal, el fet que no l’informessin personalment de la multa no li va impedir tenir coneixement de la decisió. A més, la multa imposada “va ser prescrita per llei” i la jove va ser notificada de la decisió del Constitucional sobre la suspensió del referèndum. “Com a resultat, ella sabia que la seva conducta podria acabar amb multes i procediments penals”, ha declarat el Tribunal.