DIPUTATS SUSPESOS

¿Per què xoquen JxCat i ERC?

Els postconvergents es resisteixen a designar un substitut que assumeixi les funcions dels diputats suspesos

fcasals45328380 parlament 7 lla os bertran181004122301

fcasals45328380 parlament 7 lla os bertran181004122301 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ple del Parlament posposat per la pugna entre JxCat ERC pels disputats suspesos. Els postconvergents es resisteixen a designar un substitut que exerceixi les funcions dels processats per rebel·lió i ERC exigeix a la desesperada que ho compleixin. 

I és que no es posen d’acord en la interpretació d’un dictamen que ells mateixos van dissenyar i que va ser avalat pels lletrats de la Cambra catalana. D’un costat, van rebutjar la suspensió dels processats pelTribunal Suprem, però d’un altre, la van acatar, tot i que van deixar oberta la possibilitat que poguessin delegar les seves funcions a un altre company de files per no alterar les majories. Una via que el mateix jutge d’instrucció, Pablo Llarena, va proposar.

Els republicans es van afanyar a assenyalarSergi Sabrià com l’encarregat de vetllar per Oriol Junqueras i Raül Romeva. Malgrat que els lletrats de la Cambra catalana van advertir que no comptabilitzarien la papereta de Carles Puigdemont, Jordi SànchezJordi Turull i Josep Rull sense un escrit a la Mesa del Parlament calcat al d’ERC, els de JxCat s’escuden que la delegació del vot que van aprovar segueix vigent i no mouen fitxa.

De fet, l’únic que han comunicat ha sigut de la mà del portaveu Albert Batet, qui s’ha dirigit a la Mesa per indicar que “continuarà votant en representació” dels quatre. Però Batet ha passat per alt que han de ser els suspesos els que ho reclamin amb el seu propi puny i ha obviat utilitzar l’expressió “designació d’un substitut”, unes paraules sense les quals no cediran el lletrat major Joan Ridao i el secretari general Xavier Muro. Orelles sordes a les files de JxCat.

Al grupd’ERC temen que aquesta maniobra pugui comprometre el president del Parlament, Roger Torrent, que exigeix a la desesperada que els postconvergents compleixin. Més encara quan la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, promulga una querella contra els membres de la Mesa a l’entendre que podrien incórrer en desobediència per “votar una resolució judicial”.

Notícies relacionades

La topada entre els socis de Govern s’arrossega des de juliol, quan les dues principals forces independentistes van utilitzar la seva majoria a la Mesa del Parlament per posar en suspens aquesta decisió, que es va acabar traslladant al ple, i van bloquejar el debat a l’hemicicle fins aquesta mateixa setmana. Els postconvergents blindaven llavors Puigdemont, però els republicans es negaven a fer distincions. 

La tensió ha augmentat de nou a marxes forçades i ningú descarta ara que pugui comportar conseqüències definitives per a l’estabilitat de l’Executiu de Quim Torra.