CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Suprem torna a rebutjar l'excarceració dels líders del procés

El tribunal respon que ni el clima polític va determinar el seu ingrés a la presó ni la seva permanència es pot fer dependre del context

La Sala entén que les seves al·legacions sobre motius personals no neutralitzen ni el risc de fuga ni de reiteració delictiva

zentauroepp39987981 barcelona 7 9 2017 pleno al parlament en la imagen carles pu180904212107

zentauroepp39987981 barcelona 7 9 2017 pleno al parlament en la imagen carles pu180904212107

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Com no podia ser d’una altra manera, ni les apel·lacions de diversos ministres del Govern de Pedro Sánchez, ni l’ultimàtum donat pel president de la Generalitat, Quim Torra, han fet efecte en el Tribunal Suprem. L’alt tribunal ha dictat cinc interlocutòries amb què rebutja les últimes peticions de llibertat dels nou processats en la causa per rebel·lió, malversació i desobediència que són a la presó. 

Al respondre a l’al·legació de l’exconsellera Dolors Bassa sobre el fet que ha abandonat la política i al clima polític actual procliu al diàleg entre el Govern central i el de la Generalitat, la Sala respon que "ni les mesures cautelars vigents van respondre, en el moment de la seva adopció, a un determinat clima polític ni la seva permanència es pot fer ara dependre d’un context polític diferent".

La Sala Penal entén que cap dels arguments de les peticions i recursos, fonamentalment basats en l’impacte que la situació de presó té en el seu entorn familiar i personal, neutralitza els riscos de fuga i de reiteració delictiva que van portar l’instructor de la causa, Pablo Llarena, i la Sala d’Apel·lacions a mantenir aquesta mesura cautelar. 

"Les finalitats del procés i, de manera especial, les mesures cautelars que tenen a assegurar aquestes finalitats, no es desdibuixen pels patiments que en l’ordre familiar pot portar la privació de llibertat", assenyala el tribunal. La fiscalia també havia informat a favor que tots ells, entre els quals hi ha l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, seguissin a la presó.

Les peticions de llibertat rebutjades són les presentades, a més de Junqueras, per Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Jordi Cuixart.

El tribunal que els jutjarà fa seu el criteri del fiscal, que va afirmar que l’adopció de mesures cautelars està sotmesa per la mateixa llei "als principis de legalitat, judicialitat, excepcionalitat, proporcionalitat, necessitat i temporalitat, atenent als greus perjudicis personals i familiars que en tots els ordres suposa la privació de llibertat, així com les seves conseqüències col·laterals respecte a altres persones que puguin estar vinculades al processat". "Els sentiments d’aflicció dels familiars debiliten el seu rang axiològic i no poden operar com raons desencadenants de la llibertat", argumenta el Suprem.

Durant el judici

Notícies relacionades

En vista de les al·legacions de vulneració del seu dret a la defensa i a un procés just si continuen a la presó durant la celebració del judici, la Sala assenyala que "ni el contingut material del dret a la defensa ni, per descomptat, el dret a un procés amb totes les garanties, estan afectats per les condicions que, en el seu cas, presidiran la celebració de les sessions del plenari. La dignitat dels processats, les condicions de la seva alimentació i l’habitabilitat del lloc de la seva custòdia, seran degudament garantides per aquesta Sala".

El tribunal també rebutja les al·legacions referides a la vulneració dels drets a la llibertat, a la presumpció d’innocència i a un procés públic sense dilacions indegudes realitzades per Jordi Turull i Josep Rull en les seves respectives peticions de llibertat.