DEBAT SOBIRANISTA

Més d'un centenar de professors universitaris firmen un manifest per "la llibertat ideològica"

Reclamen respecte al "principi de neutralitat" i que no es permeti la imposició de símbols amb "caràcter excloent"

fcasals43719117 barcelona 12 06 2018 pruebas de selectividad pau proves acce181003084542

fcasals43719117 barcelona 12 06 2018 pruebas de selectividad pau proves acce181003084542 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Més d’un centenar de professors universitaris de Catalunya han firmat un manifest en "defensa de la llibertat ideològica i contra la pressió política" als campus i facultats catalanes, segons els impulsors d’aquesta iniciativa, Universitaris per la Convivència.

En el manifest, els signants reclamen a la Generalitat que es respecti el "principi de neutralitat" de les administracions públiques i "el dret fonamental a la llibertat ideològica de professors, alumnes i personal" de la universitat catalana "abstenint-se de promoure o realitzar comunicats de caràcter partidista i de permetre que s’imposin a les instal·lacions universitàries símbols ideològics amb caràcter excloent".

També reclamen que "garanteixin i promoguin als campus la llibertat d’expressió de tots els membres de la comunitat universitària, respectant el principi d’igualtat, sense discriminació, i reprovant amb contundència qualsevol actuació que denigri persones o col·lectius per raó de les seves idees".

Respecte a les sensibilitats polítiques

De la mateixa manera, els professors signants reclamen mesures "per conscienciar el personal universitari sobre la importància de respectar a tota hora les diferents sensibilitats polítiques existents, especialment les dels alumnes, que, per raons òbvies, estan en inferioritat de condicions per mostrar la seva discrepància".

Per als signants, aquestes peticions són "essencials" per exercir la tasca docent i investigadora i perquè les universitats "contribueixin, fomentant en el seu si un debat racional d’idees, a l’articulació d’una opinió pública diversa i plural, essencial per a una veritable convivència democràtica".

Notícies relacionades

En el text del manifest es denuncia que el 2017 "molts òrgans de govern de les universitats catalanes van emetre comunicats clarament alineats amb el poder polític de la Generalitat" i "proliferaven" amb "empara institucional" als edificis universitaris "pintades i altres símbols de caràcter independentista i en ocasions excloent, mentre que alguns col·lectius d’estudiants constitucionalistes patien amenaces i agressions sense rebre cap tipus de suport de les autoritats acadèmiques".

"Les declaracions partidistes d’una administració educativa de cap manera poden emparar-se en la llibertat d’expressió, que és un dret exclusivament individual. Al contrari, constitueixen una instrumentalització inacceptable de les institucions que contribueix a augmentar l’espiral de silenci que patim, cosa que genera una sensació de pensament únic en l’esfera pública, que limita l’intercanvi lliure d’idees", denuncien en el manifest.