llum verda

Els bisbes no s'oposen al trasllat de Franco a l'Almudena: "Els morts no tenen carnet polític"

L'Església "no pot negar a un cristià" l'enterrament, segons Gil Tamayo

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455 / AFP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El portaveu de la Conferència Episcopal, José María Gil Tamayoha remarcat avui que no tenen competències sobre la destinació de les restes del dictador Francisco Franco i ha afirmat que l’Església "no pot negar a un cristià" l’enterrament, ja que "els morts no tenen carnet polític".

Així ho ha assegurat avui el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) en roda de premsa, al ser preguntat pels desitjos de la família Franco d’enterrar les restes del dictador a la catedral de l’Almudena de Madrid, on tenen un panteó, una vegada sigui exhumat del Valle de los Caídos.

En roda de premsa, després de la celebració de la Comissió Permanent, Gil Tamayo ha defensat que "els morts no tenen carnet polític" i l’Església s’encarrega de "demanar pels difunts", però no té "un tribunal".

Ha explicat que a la catedral de l’Almudena hi ha una cripta d’enterrament, com en altres parròquies en les quals hi ha la possibilitat d’enterrament. "L’Església no pot negar-li a un cristià [l’enterrament] si així està establert en els cementiris de les esglésies, i si té un dret adquirit la família". "L’Església no s’hi pot oposar", ha afirmat.

Sense competències

En qualsevol cas, ha insistit que la CEE no té competències, "ni cap departament de defuncions", sinó que l’únic que fa és elaborar els rituals litúrgics per a les exèquies i els enterraments.

Notícies relacionades

Gil Tamayo ha recordat que la catedral de l’Almudena pertany a la diòcesi de Madrid, i el seu arquebisbe, el cardenal Carlos Osoro, ja ha explicat que es tracta d’una decisió de la família, mentre ha demanat concòrdia, enteniment i diàleg entre el Govern i la família Franco.

Ha defensat que la CEE s’ha mogut sempre en clau de despolitització. "El que afavorirem sempre és la concòrdia en el sentit cristià de cohesió social", ha asseverat.