Govern d'Espanya

Celaá, sobre l'adoctrinament: "L'educador ha de deixar la ideologia a la porta de l'escola"

La ministra d'Educació anuncia una reforma de la LOMCE abans de Nadal i noves titulacions d'FP

undefined44933744 madrid   07 09 18    isabel celaa  portavoz del gobierno  y 180907145058

undefined44933744 madrid 07 09 18 isabel celaa portavoz del gobierno y 180907145058 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha afirmat aquest dimarts que "l’educador sap que ha de deixar la ideologització a la porta de l’escola", tot i que ha reconegut que no hi ha "una recepta màgica" per evitar l’adoctrinament en les escoles.

Ho ha assenyalat durant un esmorzar informatiu a l’Hotel Villa Magna de Madrid, on se l’hi ha preguntat sobre els casos, especialment a Catalunya, de possible adoctrinament a través dels llibres de text o durant les classes. Celaá ha assenyalat que qualsevol persona que entra en una aula i entra en contacte amb els nens té llibertat de càtedra, però que, alhora, "pot forçar la seva ideologia prevalent".

Ha recalcat que en les escoles l’estudiant ha de trobar-se tan còmode com a casa seva i l’educador ha d’aconseguir transmetre els valors per crear ciutadans "crítics i solidaris, capaços d’enfrontar-se a les ideologies totalitàries o populistes".

La ministra ha especificat també que el seu departament està en contacte amb les editorials des de fa temps i es reuniran ben aviat –també perquè es garanteixi en els textos "la igualtat de gènere o els valors constitucionals" – i ha confiat que es pot "solucionar" el tema dels presumptes adoctrinaments.

No obstant, ha recordat que els llibres "no són més que part del material escolar a les aules", on s’utilitzen, a més, les xarxes, revistes o diaris. "Tant de bo es pogués solucionar tot el tema de l’adoctrinament", ha afegit.

Reforma de la LOMCE

Celaá ha anunciat que portarà abans de Nadal al Consell de Ministres una reforma dels "aspectes més lesius" de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), aprovada el 2013 pel Partit Popular.

"Ara mateix estem ajustant redaccions alternatives dels aspectes que ens van semblar que més vulneraven la igualtat d’oportunitats i quan la tinguem ens posarem a parlar amb els grups parlamentaris, amb les comunitats autònomes i amb altres agents socials", ha detallat Celaá.

Notícies relacionades

Entre els articles de la també coneguda 'llei Wert' que el Govern pretén modificar hi ha el 109.2, que va introduir el concepte de "demanda social" per al disseny del’escolarització en els nous desenvolupaments urbanístics. "Buscarem una reformulació d’aquest article", ha detallat Celaá, desmentint que el canvi d’aquest article pugui perjudicarl’educació concertada. "L’escola concertada quedarà com està", ha assegurat la ministra.

Formació professional

Celaá ha comunicat, a més, que el Govern portarà en les properes setmanes al Consell de Ministres la creació de cinc noves titulacions de formació professional (FP) de grau superior relacionades ambl’aeronàutica, i ha avançat que també n’està preparant d’altres de relacionades amb la salut ambiental, prevenció de riscos professionalscures sanitàries i cultius cel·lulars.