MEMÒRIA HISTÒRICA

La Fundació Francisco Franco demana personar-se en el procés d'exhumació

L'entitat estudia presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei aprovat pel Govern

zentauroepp44738018 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 180824132244

zentauroepp44738018 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 180824132244 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fundació Nacional Francisco Franco ha presentat aquest dilluns un escrit d’al·legacions al procés iniciat pel Govern de Pedro Sánchez per exhumar el cos del dictador del Valle de los Caídos, en què demana personar-se en la causa.

Fonts de la fundació han assenyalat que se’n consideren "part" i que desitgen "exercir el seu dret de petició". No obstant, desconeixen si finalment podran personar-s’hi, ja que, com expliquen, en aquesta via "té més importància l’arbitrarietat política i no el dret".

Això sí, avisen que, en cas de produir-se una "denegació", la fundació portarà la seva acció a la via contenciosa "contra l’òrgan governamental que s’encarrega de la tramitació" del reial decret llei que permetrà treure les restes de Franco del Valle.

Aquesta acció, expliquen les mateixes fonts, implicaràa la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional pel "decretàs" aprovat per l’Executiu de Sánchez el 31 d’agost.

Per a la fundació, el reial decret llei no compleix els pressupostos ni les condicions d’urgència i extraordinària necessitat que exigeix l’article 86 de la Carta Magna i la doctrina del mateix Tribunal Constitucional.

"Extralimitació"

De la mateixa manera, l’associació denuncial’"extralimitació"  de l’Executiu a l’aprovar per decret llei "el que hauria de ser objecte de tramitació parlamentària plena", ja que "no només afecta els interessos dels afectats, sinó els de tots els ciutadans".

A més, assenyala que es tracta d’una "norma singular", que té un únic destinatari –en aquest cas, Franco–, una cosa que va "en contra de la doctrina constitucional, que prohibeix lleis particulars amb destinatari únic".

Notícies relacionades

En les al·legacions, la fundació que defensa la memòria del dictador denuncia la inconstitucionalitat del reial decret llei per "conculcar i transgredir obertament l’acord internacional" d’Espanya "amb la Santa Seu, en què es garanteix la inviolabilitat dels llocs sagrats, com és la basílica del Valle de los Caídos".

Sol·licita també la recusació de la instructora del procediment, Cristina Latorre Sancho i la seva abstenció. Si no es produeix, demana que el Consell de Ministres "decideixi la seva substitució per una persona idònia".