en la presentació d'un llibre

Aznar considera que a Espanya "està passant exactament el mateix que va passar el 1934"

L'expresident ha defensat la transició espanyola i el "pacte de convivència del 1978" i ha carregat contra la llei de memòria històrica i la reforma que proposa el Govern

aznarcomparecenciacongreso3

aznarcomparecenciacongreso3 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

L’expresident de Govern José María Aznar ha assegurat aquest dilluns que a Espanya està passant exactament el mateix que va passar el 1934 i ha qüestionat els qui tenen "pretensions d’imposar una narrativa única sobre la història del nostre país" a través de la llei de memòria històrica.

Al parlar durant la presentació de la biografia del líder de la dreta republicana, Miguel Maura, publicada per la fundació FAES, l’expresident ha traçat un paral·lelisme entre l’actualitat política i els esdeveniments de la segona república.

"Si un agafa ara els discursos a les Corts de la República de Maura, li semblarà que està llegint una cosa actual. Avui dia està passant exactament el mateix que va passar el 1934 i els anys de crisi. És molt significatiu per l’extraordinària similitud de les situacions", ha considerat.

En aquest sentit, i en al·lusió a l’aniversari del referèndum il·legal de l’1-O, Aznar ha recalcat que "convé recordar precisament avui" el cop d’Estat del 1934, "dut a terme per partits d’esquerres i nacionalistes catalans que es van revoltar" contra el Govern republicà democràticament electe.

L’expresident ha fet una emfàtica defensa de la transició espanyola i del "pacte de convivència del 1978" i ha carregat contra la llei de memòria històrica i la reforma que proposa el Govern.

"La democràcia liberal espanyola no pot permetre’s lleis d’imposició ideològica contra la societat plural. No pot permetre’s comissions de suposada veritat contra els investigadors", ha assenyalat, i ha qualificat de "disbarat" la llei de memòria històrica i un "disbarat encara més gran la reforma que se li vol fer".

Aznar ha dit que el sorprenen "els adamistes" amb "pretensions d’imposar una narrativa única sobre la història del nostre país" i ha ironitzat: "Segons la meva opinió, mai hi ha hagut tan pocs motius perquè alguns es creguin tant".

A més, ha afirmat que la transició espanyola "va cancel·lar la política d’exclusió de l’adversari" i que va tenir un "record molt viu del que no havia de tornar a passar", i ha reclamat que ho tinguin en compte alguns dirigents "en comptes de lamentar-se i somiquejar des d’un suposat exili".

Notícies relacionades

L’expresident ha advertit "la tornada a problemes antics que es creien superats, que van tenir enorme vigència justament en els anys 30", com els nacionalismes, els conflictes territorials i l’"enderrocament" dels partits nacionals i centrals. "El que estem vivint és un senyal molt perillós", ha opinat, i ha demanat que ho tinguin en compte "especialment els que creuen que poden descobrir la roda tots els dies".

Després de les seves paraules al Museo Lázaro Galdiano, on ha tingut lloc la presentació del llibre, Aznar ha saludat una part dels presents i s’ha retirat acompanyat per la seva esposa, l’exalcaldessa de Madrid Ana Botella, sense fer declaracions a la premsa.