LA CRISI CATALANA

Santi Vila: «Els meus excompanys de Govern no són presos polítics»

L'exconseller admet que estan «injustament empresonats», però defensa que «Espanya no és Turquia»

zentauroepp43072862 graf2065  huesca  espa a   25 04 2018   el exconseller de cu180425142811

zentauroepp43072862 graf2065 huesca espa a 25 04 2018 el exconseller de cu180425142811 / JAVIER BLASCO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exconsellerSanti Vila ha assegurat en una entrevista que publica aquest diumenge ‘El Diario Vasco’ que els seus excompanys del Govern que es troben en presó preventiva “estan injustament empresonats, però no són presos polítics”. “Estan acusatsd’haver incomplert les lleis. Espanya no és Turquia”, comenta.

Vila també justifica per què no llueix un llaç groc: “És una mostra d’afecte i de solidaritat cap als polítics que pateixen; tan cert com que m’incomoda que es taquin els espais públics, és una apropiació indeguda”. En aquest sentit, afirma que respecta qui el porta, però remarca també que per a alguns sectors el llaç groc és un “símbol agressiu” perquè “suposa acceptar que hi ha presos polítics a Espanya”.

Sense comunicació amb Puigdemont

En l’entrevista, l’exconseller també revela que fa gairebé un any que no parla amb Carles Puigdemont: “L’última vegada que vaig parlar amb ell va ser el dia de la DUI, el 27 d’octubre, i jo era fora del Govern des del dia anterior. Li vaig desitjar sort en el personal, però en el polític ja vèiem les coses molt diferents”, afirma.

Notícies relacionades

Vila assegura que viu la situació actual “amb pena i tristesa” perquè “apreciava molt” Puigdemont. “Sent honestos, cal reconèixer que la legislatura passada va ser un desastre”, assevera abans de recalcar que el procés va acabar l’1-O.

Amb la mirada posada en els últims mesos, l’exconseller reconeix que el va sorprendre l’elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat, però evita entrar en més detalls: “Prefereixo reservar-me l’opinió”. I sobre el president del Govern, Pedro Sánchez, i la seva proposta de referèndum d’autogovern, argüeix: “Entre autogovern i autodeterminació hi ha una esquerda per la qual podem passar molts sobiranistes i solucionaríem el problema. Si pots organitzar un referèndum per a la millora de l’autogovern i la majoria dels catalans t’ho aprova, has matat el gos i la ràbia”, acaba.