ENTREVISTA A LA RADIOTELEVISIÓ BELGA

Puigdemont: "Les institucions europees no recolzen la causa catalana"

jregue45190229 former catalan president carles puigdemont gestures during a180925163015

jregue45190229 former catalan president carles puigdemont gestures during a180925163015 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts
EFE

Carles Puigdemont ha dit aquest divendres que és "evident" que "les institucions europees no donen suport a la causa catalana" i ha afegit que interpel·la el president del Consell de la Unió Europea, Donald Tusk, per ser l’únic que s’ha expressat "d’una manera respectuosa" sobre el tema.

"És evident. La Unió Europea, les institucions europees, no recolzen la causa catalana. La meva decepció és, no respecte a la qüestió de la independència, sinó respecte als drets fonamentals", ha declarat l’expresident en una entrevista difosa aquest divendres per la radiotelevisió pública belga RTBF.

Ha afegit que ha llançat "una interpel·lació a la UE en general i també a Donald Tusk" perquè el president del Consell, la institució que representa els Estats membres de la Unió europea (UE), "ha sigut l’únic que a l’expressar-se sobre la crisi catalana ho ha fet d’una manera respectuosa".

"És un tema europeu, ara. Tothom s’adona que no és un tema només domèstic, perquè concerneix els drets fonamentals", ha afegit Puigdemont, perseguit per la justícia espanyola i establert a Bèlgica.

"No es compleixen les condicions" per al seu retorn

L’expresident ha afegit que sempre ha considerat que no es va traslladar a Bèlgica com a país, sinó "a la capital d’Europa", que és Brussel·les, que exerceix de seu de les principals institucions de la UE. Preguntat sobre els seus vincles amb el partit nacionalista flamenc N-VA, en coalició de l’actual Govern belga, Puigdemont ha reconegut llaços d’amistat amb la formació, però ha negat que li doni suport econòmic.

Notícies relacionades

"Financerament, en absolut", ha dit, insistint que no ha rebut cap proposició de l’N-VA per presentar-se en les seves llistes a les eleccions al Parlament Europeu del maig del 2019. Puigdemont ha reiterat que la seva intenció és tornar a Catalunya, però ha assegurat que "no es compleixen les condicions" que desitja per al seu retorn.

Preguntat per la candidatura de l’ex primer ministre francès d’origen català Manuel Valls a l’alcaldia de Barcelona, Puigdemont ha dit que té "de dret" a postular-se en les eleccions municipals, tot i que és "estrany" en algú que "no coneix en absolut la realitat de Barcelona i les necessitats dels barcelonins".