Dèficit públic

La Mesa del Congrés rebutja una tramitació ràpida de la llei d'estabilitat pressupostària

La Cambra Baixa ha decidit per majoria absoluta que aquesta reforma segueixi el procediment ordinari i es tramiti en la comissió d'Hisenda

GRAF774. MADRID, 12/09/2018.- El presidente del PP, Pablo Casado (d), interviene en la sesión de control al Gobierno hoy en el Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF774. MADRID, 12/09/2018.- El presidente del PP, Pablo Casado (d), interviene en la sesión de control al Gobierno hoy en el Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés dels Diputats ha decidit aquest matí, després de més de dues hores de reunió, no reconsiderar la possibilitat de tramitar de manera urgent la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària que permetria a l’Executiu de Pedro Sánchez disposar de 6.000 milions d’euros més. La negativa del PP i Ciutadans dificulta la tramitació d’uns nous pressupostos, ja que la reforma d’aquesta llei haurà de seguir el procediment ordinari, començant pel seu pas per la comissió d’Hisenda. 

La diputada socialista Micaela Navarro no ha volgut opinar sobre el caràcter “polític” d’aquesta decisió i s’ha mostrat esperançada que la tramitació de la reforma de la llei no es vegi alentida per les decisions de la resta de formacions. “Tenim exemples d’altres iniciatives que no estan corrent aquesta sort”, ha assenyalat. A més, la socialista ha volgut recalcar que aquesta mesura donaria lloc a uns “pressupostos que permet la Unió Europea i que podrien tenir 6.000 milions més”. 

Notícies relacionades

De manera més taxativa s’ha expressat la diputada d’Units Podem María Gloria Elizo que ha afirmat que la decisió adoptada està “al marge de l’estricta literalitat del que diu el reglament”. Per a Elizo el debat d’aquest matí ha sigut “purament difús” i ha assegurat que es tracta d’una decisió política del PP i Cs. Després d’afegir que hauria de ser el Ple del Congrés el que assumirà “decisions que han de veure amb mesures que redundin en el benefici de la majoria social” ha assegurat que espera que “la tramitació sigui el més ràpida possible”. 

Per la seva part, el diputat de Ciutadans José Ignacio Prendes ha ressaltat que la decisió de la seva formació de votar en contra té per objectiuevitar que “es converteixi l’excepció en regla”.En aquest sentit, ha criticat l’ús continu del Govern de la “urgència” fent ús de Reials Decrets Llei i lectures úniques. “Sens dubte que aquesta llei ha de debatre’s i votar-se en aquesta cambra”, ha afirmat, tot i que no mitjançant “una tramitació de caixa o faixa” que “furta” els drets dels diputats.