DEBAT SOBIRANISTA

En dubte la majoria suficient per a la suspensió temporal dels diputats processats per Llarena

Ciutadans, el PSC i el PP han reclamat sense èxit evitar portar al ple del Parlament la decisió final

La CUP demana sense èxit no acatar la substitució, i el PSC reclama admetre que s'assumeix l'ordre de Llarena

zentauroepp45203881 graf3015  barcelona  26 09 2018   el presidente de la c mara180926130526

zentauroepp45203881 graf3015 barcelona 26 09 2018 el presidente de la c mara180926130526 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

De nou el dilema de l’independentisme entre desobeir, no desobeir, o fer veure que desobeeix. En aquest cas, a compte de l’ordre del jutge del procés, Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, exigint als sis diputats sobiranistes processats per l’1-0 que cedeixin el seu escó, tot i que sigui temporalment. ¿Què respondre a Llarena? Junts per Catalunya exigia que en cap cas Puigdemont podia ser desposseït dels seus drets. ERC demanava una solució per als sis afectats i tenia una posició més oberta a la suspensió. La CUP no volia ni sentir a parlar d’acatar res. La batalla interna entre els dos primers grups ha durat mesos. I quan ha aparegut el pacte, sorgeixen nous dubtes sobre si el sobiranisme tindrà prou majoria per aprovar-ho en el ple del Parlament.

Entendre l’embolic no és fàcil. La solució acordada per republicans i Puigdemont era que, després de passar aquest divendres per la comissió de l’estatut dels diputats, el ple de la pròxima setmana votaria dos punts. En un es parla d’acordar per majoria absoluta la suspensió dels drets i deures parlamentaris dels sis afectats (Puigdemont, Junqueras, Turull, Romeva, Rull i Jordi Sànchez). Aquest primer punt seria rebutjat per l’independentisme. En el segon punt s’assumeix que "mentre duri la situació judicial actual" (tots pendents de judici) els drets parlamentaris dels sis citats "podran ser exercits" per un altre diputat del seu grup.

Aquest divendres, la comissió de l’Estatut dels diputats ha donat el vistiplau –amb el recolzament independentista i el dels comuns– a portar els dos punts al ple de la pròxima setmana. Ciutadans (que s’ha absentant físicament), el PSC i el PP no han ni votat, i han reclamat que s’acati el dictat per Llarena sense més ni més. Els socialistes a més han demanat a l’independentisme que sigui honest i assumeixi que a la pràctica està acceptant la suspensió dels parlamentaris processats.

L’embolic

Notícies relacionades

Però, i aquí ve l’embolic, la pregunta al final de la sessió, sense resposta definitiva, per part del PP, ha sigut: ¿amb quina majoria s’ha d’aprovar el segon punt? El lletrat major, Joan Ridao, present en la sessió, ha apuntat que el document redactat pel mateix independentisme dona a entendre que és necessària la majoria absoluta. Marta Madrenas, de JxCat, ho ha deixat en l’aire. I allà segueix, en l’aire. I no és un assumpte menor perquè la CUP no accepta la suspensió dels diputats i no hi votarà a favor. I si bé els sis afectats podrien delegar el vot –per tant, votar– dimarts, també podrien decidir no votar –per precaució legal davant del dictat pel jutge– de tal manera que, fins i tot amb el recolzament dels comuns, no hi hauria majoria absoluta suficient. Tant és així que JxCat especula aquest divendres amb el recolzament del PSC.

Sí, un embolic, però no menor, perquè perquè tirin endavant les votacions parlamentàries sense dubtes legals, i d’entrada el debat de política general que comença dimarts –on, llavors sí, es debatrà sobre sobiranisme però també sobre immigració, vivenda o salut– és necessari aclarir si els sis diputats processats són substituïts.