DEMANDA CIVIL

La demanda contra Llarena a Bèlgica serà examinada per un tribunal de tres jutges

La defensa de Puigdemont vol que s'avaluï la imparcialitat del magistrat i els advocats del jutge només volen que se centri en la competència jurisdiccional

zentauroepp45186787 pla curt de l advocat gonzalo boye atenent els mitjans de co180925104819 / Laura Figuls

zentauroepp45186787 pla curt de l advocat gonzalo boye atenent els mitjans de co180925104819
zentauroepp45186753 pla curt de l advocat belga que defensa pablo llarena  hakim180925104731

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els equips d’advocats, el que representaCarles Puigdemont en la seva demanda civil contra el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i el que defensa els seus interessos i els del Regne d’Espanya, no es posen d’acord sobre quin ha de ser el calendari a seguir en el procés obert a Bèlgica. Els primers volen que el Tribunal francòfon de Primera Instància que examinarà el cas entri en el fons i avaluï la imparcialitat de Llarena. Els segons que se centri únicament en la competència jurisdiccional. De moment, l’única decisió que ha pres la justícia belga és que el cas serà jutjat per un tribunal de tres jutges, tal com va reclamar la defensa del magistrat.

És el que havia sol·licitat l’advocat que defensa Llarena i representa els interessos d’Espanya en el procés, Hakim Boularbah, per tractar-se d’un cas complex i extraordinari. La defensa de Puigdemont no ha tingut problemes amb aquesta petició i la magistrada del Tribunal francòfon de Primera Instància, Anne Dessy, ha acceptat la petició, ha precisat durant una breu audiència celebrada aquest dimarts.

El resultat posa de manifest que la justícia belga també es pensa prendre amb calma la demanda civil plantejada per Puigdemont i els exconsellers que viuen a Bèlgica, Toni Comín, Lluís Puig i l’actual delegada del Govern a la capital, Meritxell Serret, contra Llarena per unes declaracions efectuades pel magistrat a Oviedo l’any passat i que la defensa diu que posa en dubte la imparcialitat del jutge del Suprem.

El tema de la jurisdicció, el primer

Notícies relacionades

"Espanya defensa la immunitat dels jutges i tribunals espanyols davant de la justícia belga", ha explicat Boularbah després de la vista. "No estem d’acord sobre el calendari del procediment. Els demandants volen intercanviar conclusions escrites sobre la responsabilitat, el fons del cas, i nosaltres que primer s’ha d’abordar la qüestió de la jurisdicció. És a dir, saber si els jutges belgues són competents per jutjar els actes de la justícia espanyola", ha precisat.

Segons ha explicat, la pròxima fase serà la de redacció i intercanvi d’al·legats i el tribunal es pronunciarà per escrit "en un termini màxim de sis setmanes", la qual cosa significa que el magistrat s’hi haurà de pronunciar a finals d’octubre. Posteriorment, segons el calendari que maneja Boularbah, es fixarà un termini per al qual el tribunal de tres jutges examini "o bé tot el dossier o només la jurisdicció". L’audiència en la qual presentaran oralment els al·legats tindrà lloc, segons aquest mateix advocat, entorn del febrer o març de l’any que ve.