NEGOCIACIÓ DELS PGE

Calvo, al PP: "Estan negant el pa i la sal per egoisme polític"

Tensa picabaralla entre PSOE i els conservadors pel bloqueig als Pressupostos

Socialistes i Podem avisen que continuen buscant vies per tirar endavant uns pressupostos més socials

zentauroepp45100547 graf5977  madrid  19 09 2018   el presidente del gobierno  p180919092116

zentauroepp45100547 graf5977 madrid 19 09 2018 el presidente del gobierno p180919092116 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’enfrontament que protagonitzen el poder Executiu i el legislatiu entorn de l’elaboració dels pròxims Pressupostos es redobla. L’última topada, al Senat. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ha acusat el PP d’intentar emmordassar la majoria de forces en el Congrés. "Estan negant a aquest país l’aigua i la sal per egoisme polític", ha retret al senador popular Ignacio Cosidó. 

Les seves paraules han sigut més fusta en el xoc institucional. El PSOE acusa la presidenta del Congrés, Ana Pastor, de mentir sense dissimulacions quan públicament va assegurar haver-se sentit amenaçada pel Govern de Pedro Sánchez, que busca assenyalar-la amb una fórmula similar a la reprovació. Alhora, els socialistes, al costat de Podem, estudien molt de pressa nous camins pels quals modificar la llei d’Estabilitat Pressupostària que, tal com està redactada actualment, atorga als populars per tenir majoria en el Senat la possibilitat de veto irrevocable al sostre de despesa i, per tant, limita la llibertat governamental per elaborar uns comptes públics a la seva mesura.

Des dels grups parlamentaris de l’esquerra no es donen, de moment, pistes sobre quines dreceres busquen ara. Es parla, això sí, de possibles recursos davant del Tribunal Constitucional id’exhaurir les vies que ofereix el mateix reglament del Congrés. En aquesta línia, la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, va confirmar que s’ha sol·licitat a la Taula de la Cambra que reconsideri la decisió d’impedir una tramitació exprés de la reforma de la Llei d’Estabilitat. S’ha fet el mateix, va dir, amb la recent decisió de tombar l’esmena per eliminar la capacitat de veto del Senat a través d’una reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial pensada, a priori, per millorar les mesures de lluita contra la violència masclista. Els populars es neguen i atribueixen als de Pedro Sánchez “tics autoritaris.

Fent com si sentís ploure a aquestes crítiques, socialistes i morats coincideixen que continuaran treballant per poder tirar endavant uns nous pressupostos més socials, que estan negociant. I que es volen presentar al novembre. L’Executiu i els seus socis parlamentaris pretenen que sigui amb un nou camí de dèficit, pactat amb Brussel·les, que permet augmentar la despesa en 6.000 milions d’euros. "Per una via o per una altra ho continuarem intentant", va afegir Pablo Iglesias, sense voler destapar les cartes que ara gestionen.

Retret polític

Notícies relacionades

Durant la jornada de dimarts ha continuat a més el tens estira-i-arronsa entre els grups que van recolzar l’esmena per canviar la llei d’estabilitat a través d’una altra norma i la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, que va facilitar que aquest intent fos avortat. Pastor es va queixar a Onda Cero de les "coaccions" que suposadament està patint per part del Govern després que la Taula de la Cambra que ella dirigeix hagi decidit excloure, amb els vots del PP i Ciutadans, l’esmena socialista per anul·lar el veto del Senat al sostre de despesa a través d’una llei de mesures contra la violència masclista.

Així les coses la socialista Lastra, segons va narrar ella mateixa a la premsa, va aprofitar la reunió de junta de Portaveus per sol·licitar a Pastor que revelés qui l’havia "amenaçat" i "en quins termes". Segons va asseverar, no va obtenir resposta i després de remarcar que no hi haurà reprovació de la presidenta perquè no és possible, sí va avançar que es tractarà de deixar constància del "retret polític per la seva actitud. "Pastor ha deixat de ser presidenta del Congrés per ser militant del PP i ariet del Govern", va criticar. Els populars defensen la presidenta i a més companya de files.