festa de la rosa

Iceta demana a l'independentisme «menys romeries a Waterloo i més Parlament»

El primer secretari del PSC afirma que el Govern està «desorientat»

fcasals45160170 pla mig dels ministres jos  lu s  balos i meritxell batet am180923134213

fcasals45160170 pla mig dels ministres jos lu s balos i meritxell batet am180923134213 / Norma Vidal

3
Es llegeix en minuts
Efe / Gavà

La tradicional Festa de la Rosa del PSC a la Pineda de Gavà és el lloc on, any rere any, Miquel Iceta s’acull a les formes menys políticament correctes, a diferència d’aquelles que exhibeix, per exemple, al faristol del Parlament. Aquest any no ha sigut una excepció. Així, el líder socialista va arremetre amb duresa contra l’independentisme, que va acusar d’haver perdut el cap i a què va exigir que admetés els seus errors, centrats en l’elecció de la via unilateral la tardor passada. Com a cirereta, i arran del debat obert sobre l’excarceració dels presos preventius, bé ara, bé quan hi hagi una sentència en ferm (si és que n’hi ha), Iceta va fer valer el pes del seu partit en la qüestió: “No ens van fer cas [fa un any] i ara volen que l’hi resolguem”, va dir, per afegir un “ja veurem..." que de segur no omplirà d’alegria a la trinxera secessionista.

El primer secretari del PSC va afirmar que JxCat i ERC “no reconeixen que la legislatura anterior va ser un desastre, i el que no poden fer és fer-nos a nosaltres responsables dels seus errors” perquè “quan condueixes si surts del carril te la fots”, va assenyalar gràficament. Responia així els habituals retrets que li dirigeixen els secessionistes al recordar-li que el PSOE va ser el “col·laborador necessari” del PP per aplicar l’article 155 de la Constitució amb què es va intervenir la Generalitat.

En aquest context, Iceta va mantenir la seva diatriba i va exigir al capdavant sobiranista que “tinguin un punt d’humilitat i reconeguin que s’han equivocat i que per la via unilateral no s’hi va enlloc. Canvieu de posició, aprofiteu que hi ha un Govern d’Espanya amb què es pot parlar”, va recomanar Iceta amb referència a l’Executiu de Pedro Sánchez.

El socialista va asseverar que durant la tardor passada, el seu partit i ell mateix van assenyalar els independentistes que els actes que estaven duent a terme podrien tenir efectes nocius per a ells mateixos. Especialment durant les jornades del 6 i el 7 de setembre, al Parlament. ¿Per què tenen ara un embolic judicial?, es va preguntar el socialista, per respondre’s: “Perquè no ens van fer cas”.

‘Waterloo’, d’Abba

Va recordar que els 100 dies de Govern de Pedro Sánchez han coincidit aproximadament amb els del Govern de Quim Torra i va afirmar que mentre un és de gent “preparada, l’altre està format per gent resignada; mentre un sap on va, l’altre està desorientat, i un vol governar i l’altre està en la inacció, més enllà de les romeries” com aquelles que, al seu parer, realitza l’Executiu català a Waterloo per veure’s amb el president deposat pel 155, Carles Puigdemont. “Menys romeries i més Parlament, més lleis i menys cap, que és el que no tenen”. “Des que Abba va editar la seva cançó ‘Waterloo’ que no se n’havia parlat tant” de la localitat belga, va afegir Iceta.

Notícies relacionades

Segons el primer secretari del PSC, el seu partit “no es resigna a tenir una societat dividida per la meitat, hi ha gent que va néixer amb el conflicte i que creix amb el conflicte, ja que el PSC no vol això, no volem una societat barallada, cal respectar totes les idees, i tornar a tenir un catalanisme integrador” com el que representaven “els presidents Josep Tarradellas, Pasqual Maragall i José Montilla”.

“Necessitem solucions acordades, els hem de treure del cap que la meitat més un és suficient”, ha recalcat el líder del PSC respecte a la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació. Una cosa que, per cert, el PSC fins i tot defensava el 2012.