CONSELL NACIONAL

Junqueras i Rovira criden a teixir aliances més enllà de l'independentisme

La número 2 crida a «consensuar» amb el secessionisme però «sense uniformar»

a

a

2
Es llegeix en minuts
Xabier Barrena / Barcelona

Just sis mesos després que iniciés el camí de l’autoexiliMarta Rovira ha protagonitzat aquest dissabte el Consell Nacional d’ERC. Rovira, des de Suïssa, ha intervingut en el conclave, no amb un breu missatge, sinó amb un d’aquests discursos típics d’aquest tipus de reunions. En la intervenció, Rovira, com abans havia fet a porta tancada, via carta, Oriol Junqueras, ha advocat per teixir una aliança que vagi més enllà del camp independentista. L’adjunt a la presidència, Pere Aragonès, d’altra banda, ha presentat un proposada estratègica per al conjunt de l’independentisme. En resum: cohesió secessionista i recerca de nous recolzaments.

De fet, la mateixa Rovira ha assenyalat que entre els secessionistes cap “el consens”, tant entre partits com entre societat civil i món polític. Aquest consens que, no obstant, “no pot derivar ni en competició ni en uniformització”, ha asseverat la secretària general. És a dir, res de llistes úniques, i menys de cara a les pròximes municipals. 

El 3-O com a referent

Per a la número 2 d’ERC, amb tot, l’horitzó ha de ser el 3-O,  concepte que resumeix la gran mobilització posterior a la violència policial de l’1-O i que va abastar a àmplies capes de la societat poc o gens independentistes.

Poc després, Sergi Sabrià, president del grup parlamentari, ha ampliat la idea. “ERC ha de ser la punta de llança de la defensa de les llibertats. Construirem una una xarxa de solidaritat i lluites compartides amb el màxim nombre d’actors possibles”, ha afirmat per precisar que aquestes aliances es donaran “amb el sobiranisme, però també amb aquells que, sense ser-ho, no poden restar passius en vista de la repressió i el retrocés de les llibertats”.

A la recerca d’una “majoria inapel·lable”

Notícies relacionades

Ha tancat l’acte Aragonès, que ha reiterat el missatge de la dupla republicana i ha exhortat a aconseguir una majoria “interna que sigui inapel·lable” en favor de l’autodeterminació i del respecte al dictat de les urnes.

El consell nacional republicà ha suposat, també, el tret de sortida de la carrera cap a les municipals. En aquest context es pot entendre que a l’escenari dibuixat pels líders del partit, de recerca de màxim entesa amb els no independentistes, s’hi troba l’origen de la recent decisió de canviar el candidat a l’alcaldia de Barcelona. I buscar que aquesta possible entesa futura amb Ada Colau es faci des d’una posició de força, és a dir, després de guanyar les eleccions. Alfred Bosch ha rebut el reconeixement de les bases republicanes , per la seva “generositat” ha dit Rovira.