ENTREVISTA AMB EFE

Torra crida al sobiranisme a superar desconfiances i demana "unitat electoral"

El president crida a configurar llistes conjuntes per poder fer efectiva la "república catalana"

zentauroepp44923450 barcelona 6 9 2018   el president de la generalitat quim tor180920093710

zentauroepp44923450 barcelona 6 9 2018 el president de la generalitat quim tor180920093710 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Efe

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a les forces independentistes a superar les "desavinences i desconfiances" internes i a construir la màxima "unitat estratègica i electoral" per afrontar amb més garanties el repte de fer efectiva la "república catalana".

En una entrevista amb Efe, Torra ha remarcat que "la història demostra" que "sempre que hi ha el projecte més unitari possible, els catalans tenen més possibilitats" de materialitzar les seves reivindicacions polítiques.

Quan fa un any de la mobilització del 20 de setembredavant la seu de la Conselleria d’Economia, que va motivar desprésl’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Torra ha plantejat una reflexió "autocrítica" entorn de la unitat de les forces independentistes.

"Jo demano a l’independentisme que aprengui algunes lliçons de l’octubre passat, i una és que hi vam arribar amb un grau de desconfiança entre els partits polítics que probablement no va generar tota la força que en aquells moments era necessari generar. És un punt que hem de tenir molt present", ha afirmat. Segons el president, de cara al futur "el que no hi pot haver són desavinences i desconfiances" entre les forces independentistes.

Sobiranisme "de base"

Posant èmfasi en la seva procedència, vinculada a les entitats civils –el 2015 va ser el president d’Òmnium Cultural–, Torra ha dit que procedeix "del sobiranisme de base, aquell sobiranisme que tant li fa saber quins veïns té al costat en les manifestacions de l’11 de setembre o en el referèndum de l’1 d’octubre".

"Com més unitat estratègica i electoral de l’independentisme, més possibilitats tenim", ha assegurat Torra, que s’ha mostrat convençut que "junts som més forts".

Per remarcar la importància que tindria configurar candidatures unitàries del sobiranisme en les pròximes eleccions municipals i europees, ha destacat que "una de les lliçons apreses de l’octubre passat" i dels mesos d’aplicació de l’article 155 de la Constitució és com d’"important hauria sigut tenir un alcalde independentista" a Barcelona, perquè potser "les coses haurien anat diferent".

"En aquestes eleccions municipals hi haurà una peça clau, la capital del país, Barcelona. Probablement el candidat que guanyi per almenys un vot serà l’alcalde, per les dificultats d’aliances. En qualsevol cas, és molt important que l’independentisme guanyi aquestes eleccions a Barcelona", ha emfatitzat.

A tot Catalunya

També s’ha mostrat partidari d’acordar llistes unitàries per a les municipals en el conjunt del territori català, per poder tenir "molts més alcaldes independentistes".

I de cara a les eleccions europees, ha defensat la idea de teixir "una candidatura que aglutini el màxim recolzament possible, no només de catalans sinó també de bascos, gallecs, valencians, balears o canaris, l’Espanya dels pobles que demana que es pugui aplicar el dret a l’autodeterminació".

Sobre el fet que JxCat, ERC i la CUP, les tres forces de l’independentisme representades en el Parlament, no tinguin en aquests moments un full de ruta compartit, ha reconegut la necessitat de "trobar uns denominadors comuns".

Segons Torra, hi ha tres "consensos" bàsics en la societat catalana sobre els quals es pot articular un projecte comú: un referèndum d’autodeterminació com a "solució política", la "no acceptació" de condemnes per als encausats pel procés sobiranista i la "no consideració de la monarquia com una institució pròpia dels catalans".

El vaticini d’Aznar

Així mateix, ha negat que el vaticini de l’expresident del Govern José María Aznar, en el sentit que abans de trencar-se Espanya es trencarà Catalunya, s’estigui complint.

"No és cert que la societat catalana estigui dividida. Hi ha un debat polític, una discussió de fons molt important, però el que divideix un país no és un debat polític, sinó si hi ha una bretxa social, si la gent no té les mateixes oportunitats", ha afirmat.

Notícies relacionades

Respecte a les negociacions entre JxCat i ERC per trobar una solució per alsdiputats suspesos pel Tribunal Suprem, Torra no preveu que s’hagi d’ajornar, per falta d’acord, el ple previst per al 2 d’octubre en el Parlament.

La solució, ha apuntat, no ha de passar per substituir els diputats suspesos, perquè "no podem acceptar que un jutge condicioni un Parlament sobirà".