Podem

Iglesias proposa un referèndum nacional sobre els toros

El líder de la formació morada assegura que han de deixar d'atorgar-se subvencions públiques a la tauromàquia

GRAF7221. MADRID, 20/09/2018.- El secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante la rueda de prensa ofrecida al término del pleno celebrado hoy en el Congreso. EFE/Emilio Naranjo

GRAF7221. MADRID, 20/09/2018.- El secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante la rueda de prensa ofrecida al término del pleno celebrado hoy en el Congreso. EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha proposat aquest divendres la celebració d’un referèndum en l’àmbit nacional perquè siguin els espanyols els que decideixin sobre el futur de les corrides de toros, en vista de la "complexitat" que comporta, segons el seu parer, aquest afer.

Així ho ha assegurat en una entrevista a Telecinco, en què ha admès que tot i que a ell no li agraden els toros, també és conscient que "no es poden prohibir per decret". "Però estaria bé preguntar a la gent", ha suggerit.

Després de recordar que el que sí que defensa la seva formació és que es deixi de subvencionar amb diners públics les corrides de toros, Iglesias ha afegit que, a més, es podria "democratitzar" aquest debat, i preguntar als espanyols per la seva opinió.

En aquest sentit, ha apostat per "preguntar als ciutadans als seus pobles o en determinats territoris o, per què no, un dia a Espanya, si la majoria vol toros o no en vol".

D’altra banda, sobre la seva opinió sobre la caça, Iglesias també ha reconegut que a ell no li agrada, però "que no es pot prohibir així com així", perquè també "és una cosa complexa". "Però a mi no m’agrada disparar animals", ha afegit.

Crítiques a Sánchez

A més, Iglesias, ha criticat el Govern per "improvisar" i "treure conills del barret de copa" amb la seva proposta de reforma de la Constitució per suprimir els aforaments, i ha reafirmat que no la recolzaran si deixa fora els membres de la monarquia.

D’aquesta manera, el líder morat ha assenyalat que, per exemple, en el que té a veure amb la reforma constitucional que el Govern vol impulsar, no hi donaran suport si no inclou la supressió de la inviolabilitat dels membres de la Casa Reial.

A més de la "improvisació", Iglesias també ha criticat el Govern per ser "incoherent" en algunes de les seves actuacions, com, per exemple, en matèria d’immigració, ja que duu a terme devolucions en calent, o amb la polèmica de la venda de bombes a l’Aràbia Saudita.

En aquest sentit, preguntat sobre si aquestes qüestions suposen una fissura en el recolzament de la seva formació al Govern perquè esgoti la legislatura, Iglesias ha explicat que aquest recolzament és "absolutament condicional".

Els Pressupostos, a escena

Notícies relacionades

De fet, ha assenyalat que només recolzaran els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2019 si es posen d’acord amb l’Executiu i es compleixen les demandes que consideren imprescindibles, com abaixar els impostos als treballadors i als autònoms, o revertir les retallades en Educació i Sanitat.

"Crec que hem començat bé, però ens queden moltes taules de negociació per arribar a un acord en els Pressupostos. Si ens entenem, els recolzarem. Si no, no", ha confirmat el secretari general de Podem.