polítics catalans presos

Maragall rectifica: «Batet va defensar la impossibilitat de donar instruccions a una Fiscalia concreta»

El conseller va dir que el Govern s'havia compromès a donar directrius, però la ministra ho va desmentir

zentauroepp45017687 graf2170  barcelona  13 09 2018   el conseller de acci n ext180914115255

zentauroepp45017687 graf2170 barcelona 13 09 2018 el conseller de acci n ext180914115255 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Ernest Maragall, ha rectificat després d’afirmar que la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, "va defensar la impossibilitat de donar instruccions a una Fiscalia concreta per a un cas concret". "Fer córrer que un ha dit el que no ha dit és tan fàcil com pervers. Per sort el diàleg real està per sobre", ha explicat en tres tuits recollits, arran de la polèmica per les seves declaracions aquest mateix dijous a Onda Cero.

Maragall ha assegurat via Twitter que ell no havia dit que Batet s’hagués compromès, en la Comissió Bilateral, a donar instruccions a la Fiscalia sobre el procés sobiranista. "En la Bilateral va quedar clar: el Govern té la responsabilitat de definir criteris sobre la política criminal més adequada en cada període", segons Maragall. "Aquests criteris es traslladen a la Fiscalia General perquè siguin aplicats en tots els seus esglaons jeràrquics. Ni més ni menys", ha afegit, esgrimint, a més, la llei orgànica del ministeri fiscal.

Les paraula i el desmentiment

Aquest matí, els mitjans han informat que Maragall havia assegurat que Batet es va comprometre a donar instruccions a la Fiscalia sobre el procés: "El Govern de l’Estat ens ho va dir directament en la comissió bilateral". "Això no és forçar les coses, és el natural", va arribar a opinar. Segons aquesta versió, el conseller creia que "al Govern li correspon donar instruccions a la Fiscalia, en general, no a un fiscal en concret, en el que es coneix com la política criminal del país. ¿Això no hauria d’incórrer en una determinada definició i criteri sobre la situació que estem vivint? Doncs, sens dubte, sí, és la seva responsabilitat expressar la seva opinió”.

Minuts després d’aquestes paraules, la ministra negava aquestes afirmacions. “Vull desmentir-ho rotundament, és absolutament fals i espero que el senyor Maragall ho aclareixi i rectifiqui les seves pròpies paraules. Tots els membres d’aquest Govern, tant en públic com en privat, hem dit exactament el mateix: màxim respecte a la Fiscalia General de l’Estat i a la independència del poder judicial”, ha dit Batet. 

Fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, ha intervingut en la polèmica, ja que ha assenyalat que mai ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, que doni instruccions a la fiscalia per modificar la qualificació del delicte de rebel·lió al voltant de l’1-O. “Jo crec que s’ha d’arxivar aquesta causa o que la fiscalia efectivament reconegui que tot això va ser un muntatge i que, per tant, demani l’absolució i l’arxivament dels procediments. Però no negociarem pels presos polítics", ha assegurat.

El PP i Ciutadans ataquen

Notícies relacionades

En paral·lel, el PP volia que la ministra donés explicacions al Congrés, tal com avançava la portaveu del PP a la Cambra Baixa, Dolors Montserrat.

De la mateixa manera, Ciutadans també sol·licitava la compareixença de la ministra, així com de la titular de Justícia, Dolores Delgado.