Memòria històrica

Defensa autoritza l'accés als documents classificats de la guerra civil i el franquisme

El Ministeri permetrà l'accés a una "part important" de documents sotmesos a la Llei de Secrets Oficials

zentauroepp42589360 madrid   20 03 18  margarita robles  psoe  hace declaracione180320140001

zentauroepp42589360 madrid 20 03 18 margarita robles psoe hace declaracione180320140001 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va autoritzar aquest dijous l’accés públic a una "part important" dels documents registrats a l’Arxiu General d’Àvila i la data del qual sigui anterior a l’any 1968.

Segons va informar el Ministeri de Defensa, la resolució firmada aquest dijous per Robles permetrà per primera vegadal’accés a unes 500 caixes de documents, amb caràcter general, sense necessitat de comptar amb una autorització addicional.

Aquesta resolució representa el primer pas d’un procés en el qual, progressivament, s’anirà autoritzant l’accés públic a sèries documentals contingudes als diferents arxius militars.

Es tracta de documents la consulta dels quals no es troba impedida per raó legal o com a conseqüència del gran volum de documentació arxivada, l’accés públic del qual necessités un procés tècnic previ de tractament especialitzat.

Respon a la "demanda social"

Actualment, el lliure accés a una part important de la documentació anterior a 1968 "no constitueix cap risc real per als interessos públics i l’accés als esmentats documents no afecten ni la seguretat ni la defensa de l’Estat, com ja ha informat l’Exèrcit de Terra", segons Defensa. 

Notícies relacionades

El departament que dirigeix Margarita Robles va explicar que aquesta autorització respon a la "demanda social" existent per conèixer els documents custodiats als arxius historicomilitars. Aquest procés, segons Defensa, es durà a terme "sense posar en risc els interessos públics, amb el principal objectiu de facilitar el coneixement de les Forces Armades a través de part de la seva història, en la qual mai falten fets i obres meritoris".

Aquest anunci es produeix després que ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciés al Congrés dels Diputats la seva voluntat d’estudiar la possibilitat de consultar els documents integrants de l’Arxiu General Militar, que estaven sotmesos a la Llei de Secrets Oficials.