PUGNA PARLAMENTÀRIA

La comissió de Justícia tomba el primer intent del PP de frenar la drecera de Sánchez

Conservadors i liberals recorreran a la Mesa perquè impedeixi una esmena que aclareixi el camí dels Pressupostos

Els populars critiquen que no s'hagi escoltat els lletrats i el PSOE addueix que no hi havia dubtes

undefined45116536 madrid 20 09 2018   mesa de la comision de justicia en el co180920133437

undefined45116536 madrid 20 09 2018 mesa de la comision de justicia en el co180920133437 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern redobla el pols contra el PP Ciutadans, a les portes de la primera batalla reglamentària, grisa i tècnica, però que és el primer pas d’un grapat de topades que determinaran les possibilitats d’èxit delsPressupostos  de Pedro Sánchez. Aquest dijous la Comissió de Justícia rebutjarà previsiblement la reclamació de conservadors i liberals perquè s’anul·li una esmena introduïda pelPSOE  a la llei de violència de gènere amb l’objectiu de reformar una altra norma, la d’estabilitat pressupostària, que permetrà a l’Executiu aprovar el camí de dèficit. Com que els socialistes són majoria en aquesta comissió i la presideixen, les queixes del PP i Cs no han prosperat. La portaveu del PP, Dolors Montserrat, ha acusat el PSOE de "totalitarisme" i de convertir el Parlament "en un inici de Veneçuela". També ha criticat que la presidenta de la comissió, Isabel Rodríguez, no hagi admès la presència de lletrats perquè exposessin el seu criteri. La socialista ha explicat que no era necessari  ja que no hi havia dubtes sobre la validesa d’una esmena presentada en temps i forma, i ha demanat respecte. Ciutadans considera que la decisió de la comissió de Justícia és un "autèntic atropellament" i un "frau". 

En un segon intent, PP i Cs acudiran dimarts a la Mesa del Congrés perquè reconsideri la decisió.

En vista d’aquest escenari, fonts governamentals han informat que el màxim òrgan de la Cambra baixa no té potestat per revisar i anul·lar una cosa que ha sigut avalada per una comissió. No hi ha al reglament del Congrés cap sistema de recursos que permeti aquesta reclamació, insisteixen. I es basen en un exemple [vegeu document adjunt]. El juny del 2014, es va desestimar un intent del grup Esquerra Plural que la Mesa reconsiderés una decisió de la Comissió de Justícia. Van concloure que "no els correspon revisar decisions ja que no hi ha un curs reglamentari per a això" i van insistir que el "reglament no preveu una via específica d’empara" . En els arguments es va especificar també la inexistència d’una relació jeràrquica entre els diferents òrgans del Congrés. 

Notícies relacionades

El PP considera ara que la Mesa sí que té jerarquia per imposar el seu criteri al decidit per la comissió de Justícia. 

Si els recursos plantejats en seu parlamentària no prosperen, el PP i Cs amenacen de portar l’afer al Tribunal Constitucional. La pugna, en el fons, rau en la necessitat del Govern per accelerar la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària perquè el Senat no tingui capacitat de bloquejar el camí de dèficit, que és l’examen que Sánchez ha d’aprovar per poder presentar els Pressupostos. Els càlculs més optimistes, si el PP i Cs no aconsegueixen retardar-lo, són dos mesos per canviar la llei. Els comptes per al 2019 entrarien en el Congrés al desembre. Però tot el calendari depèn de l’habilitat del PP i Cs per posar pals a les rodes i dilatar el procés.