COMISSIÓ

El Govern participarà en la reunió de finançament autonòmic aquest mes

La ministra Montero emmarca el gest en la normalització de les relacions entre l'Executiu central i la Generalitat

El Govern confirma que els comptes de Catalunya segueixen sota control de l'Estat

zentauroepp45100935 graf6044   madrid  19 09 2018  la ministra de hacienda  mar 180919145142

zentauroepp45100935 graf6044 madrid 19 09 2018 la ministra de hacienda mar 180919145142 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar aquest dimecres el retorn de la Generalitat de Catalunya a les negociacions multilaterals relacionades amb el finançament autonòmic. Abans que s’acabi el mes de setembre s’ha previst una reunió de la Comissió de Finançament Autonòmic acordada en l’últim Consell de Política Fiscal i Financeraa la qual no va anar la Generalitat per la negativa de participar en fòrums multilaterals (amb la resta de les comunitats) i la seva exigència de centrar el diàleg en fòrums bilaterals Govern-Generalitat.

Ara, la Generalitat sí que ha designat un representant per participar en aquest fòrum multilateral de laComissió de Finançament Autonòmic, que pretén abordar els problemes de suficiència de recursos en les comunitats. Es tracta de la subdirectora general de Finançament Autonòmic i Sostenibilitat Financera, un càrrec tècnic que, segons fonts del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, anirà a la trobada per “escoltar i valorar” el que es plantegi en aquesta Comissió de Finançament Autonòmic.

Durant la seva intervenció en la sessió de control del Congrés, Montero ha emmarcat la participació de la Generalitat en aquest fòrum en lanormalització de les relacions institucionalsentre l’Estat i Catalunya, després que la Generalitat es negués a participar en els últims temps en aquest tipus de reunions.

 

Montero revela que el Govern de Rajoy va deixar un forat de 5.480 milions en els Pressupostos del 2018

“Aquest Govern no es cansarà de treballar i dialogar perquè efectivament la situació de Catalunya pugui distendre aquest conflicte”, ha dit la ministra.

El control dels comptes catalans

La ministra s’ha referit al compromís de Catalunya i del conjunt de les administracions autonòmiques amb l’estabilitat pressupostària i el compliment dels objectius de dèficit, i ha rebutjat la petició del PP de “tornar a intervenir els comptes de la Generalitat”, formulada per la diputada popular María Ángeles Estaller.

"És mentida que s’hagi retirat el control reforçat dels comptes de la Generalitat", ha dit Montero en al·lusió a la vigilància activada des del novembre del 2015 –dins de la normativa del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)– després de la consulta independentista del 9 de novembre.

Forat de 5.480 milions

En la mateixa compareixença, la ministra ha revelat que l’anterior Govern de Mariano Rajoy va deixar un forat de 5.480 milions en els comptes del 2019.Mariano Rajoy Segons ha detallat la ministra en la sessió de control del Congrés dels Diputats, l’exministre Cristóbal Montoro no va dotar pressupostàriament ni la pujada de mínima de les pensions de l’1,6% el 2018, ni les subvencions al transport extrapeninsular, ni el pacte d’Estat contra la violència de gènere.

Notícies relacionades

"Si amb aquestes dades vostè creu que encara es podria complir l’objectiu de dèficit del 2018 només seria a costa de retallar altres polítiques als ciutadans", ha dit la ministra al diputat del PP Miguel Ángel Paniagua, que li havia formulat la pregunta parlamentària. El diputat ha acusat el Govern de pretendre "regar de diners tot el país amb l’objectiu de guanyar les pròximes eleccions". Montero, d’altra banda, ha rebutjat considerar “malbaratament” l’objectiu del Govern de “tornar drets als ciutadans” per compensar “l’esforç que han realitzat en temps de crisi”.

Segons la ministra, aquest forat pressupostari de gairebé 5.500 milions de euros explica que el dèficit de les administracions públiques se situï aquest any en l’entorn del 2,7% del PIB, en lloc del 2,2% programat.