Policies i procés

El 20% dels antiavalots de la Guàrdia Civil de Catalunya han demanat el trasllat

Estan retingudes 300 sol·licituds de canvi de destinació de guàrdies de diverses unitats catalanes

undefined40202479 barcelona 20 09 2017 pol tica la guardia civil registra las 180915133432

undefined40202479 barcelona 20 09 2017 pol tica la guardia civil registra las 180915133432 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ja no dona servei a Barcelona el tinent de la Guàrdia Civil que manava els agents del GRS que van intervenir a la Conselleria d’Economia durant la tensa jornada del 20 de setembre del 2017. L’oficial va demanar el trasllat l’hivern passat, i fins i tot ha deixat l’especialitat després de 12 anys de servei. Fonts no oficials de la Guàrdia Civil confirmen que es va “cansar d’aquest ambient”, expliquen amb referència al que es va crear al voltant de les Forces de Seguretat de l’Estat després de la tardor del procés. 

Aquest tinent no és l’únic a causar baixa. Han demanat el trasllat 16 dels 80 membres del GRS 4, el Grup de Reserva i Seguretat que la Guàrdia Civil té a Barcelona, segons les mateixes fonts. Les seves peticions de canvi de destinació ja estan aprovades, i s’havien de materialitzar aquest 15 de setembre, però dimarts 4 va publicar una ordre el Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil per la qual tots els trasllats dels guàrdies que treballen a Catalunya queden ajornats fins al 15 d’octubre, sense perjudici que aquell dia s’ajornin encara més. 

El GRS 4, amb base al quarter de Sant Andreu de la Barca (Barcelona), va ser un dels més afectats pels successos del procés. Es tracta d’una de les unitats d’aquest tipus més petites d’Espanya (en comparació amb les de Madrid o Sevilla, les més grans, que arriben als 200 integrants). A la seva ja vella precarietat d’efectius es va unir el sobtat i urgent augment de la demanda de serveis d’escorta d’edificis i vehicles i intervencions davant de mobilitzacions de carrer. Nombrosos membres de la unitat van estar 76 dies sense fer festa normalment.

Més baixes

Les baixes en el GRS 4 formen part de tota una cascada en la Guàrdia Civil de Catalunya des de la tardor del procés. No s’ha fet pública una quantificació oficial de peticions de trasllat ni tampoc el nombre exacte d’agents destinats a Catalunya “per motius de seguretat”, diuen a la Direcció General de la Guàrdia Civil. En aquest cos policial s’obren dues ‘finestres’ de trasllat a l’any. Les organitzacions de guàrdies coincideixen a estimar en 500 els que han plasmat en una instància els seus desitjos d’anar-se’n de Catalunya (d’un contingent de 2.900 efectius reals –1.500 a Barcelona– per a una plantilla prevista de 3.500 places que té el 18% dels llocs sense cobrir). Tres-cents tenen concedit ja el canvi, segons ha informat Efe. 

Fonts de la Guàrdia Civil a Barcelona descarten que totes aquestes baixes es deguin al clima polític: “Cada guàrdia té una raó pròpia per elegir destinació, i influeixen l’arrelament a altres comunitats, interessos familiars, cursos, ascensos...”

Notícies relacionades

En l’escalafó d’oficials del cos a Catalunya, no obstant, el fenomen es veu amb preocupació, ja que no pocs dels que demanen destinació són veterans, amb deu anys o més de servei a la zona, “amb els quals es perd experiència, coneixement del terreny i de la societat, matèria grisa”, explica un capità amb fills catalans. 

Per a Juan Fernández, portaveu de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, principal agrupació laboral del cos, “aquest fenomen s’inscriu en el marc sociopolític actual de Catalunya, on s’ha passat d’estar bé, en una situació agradable de vida, a estar molt malament, en una situació que afecta la convivència. A cap guàrdia li agrada que li deixin de parlar en grups d’amics o que s’assenyali els seus fills”.