Casado defensa Orbán pel seu recolzament en contra el procés

El president del PP recolza la decisió dels seus eurodiputats i torna a exigir a Sánchez que apliqui "de forma duradora" el 155

casado

casado

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Salzburgo

El president de PP, Pablo Casado, no té absolutament res a retreure al Govern d’Hongria, que lidera el polèmic Viktor Orbán. En una decisió sense precedents, l’Eurocambra va activar la setmana passada el procediment del’article 7 del Tractat per la deriva autoritària del país, un mecanisme que permet, en última instància, castigar els Estats membres amb la retirada del dret de veto en el Consell. El líder dels populars espanyols ha defensat, no obstant, l’actitud dels seus eurodiputats espanyols que no van recolzar activar aquest “botó nuclear” i ho ha justificat pel recolzament d’Orbán en relació amb Catalunya.

“Es va donar llibertat de vot, però és veritat que el grup parlamentari popular europeu té molt present que Hongria, quan Espanya ha sol·licitat recolzament a l’hora d’encarar el procés independentista, sempre ha estat amb Espanya”, ha al·legat. És més, segons Casado, si les institucions europees posen en dubte Hongria també haurien de posar en qüestió la situació en altres països de l’Est.

“Si hi ha qualsevol mena de dubte sobre el comportament del president d’Hongria, també n’hi ha sobre el president d’Eslovàquia i de Romania. El que passa és que com són del partit socialista...", ha deixat caure arremetent contra l’eurodiputada ecologista holandesa, ponent de la recomanació del Parlament Europeu, Judith Sargentini, a qui ha criticat per anunciar que la seva següent iniciativa serà a favor dels independentistes catalans.

Crítiques als tribunals belgues

“El que no pot ser és que nosaltres mateixos estiguem posant els impediments. Que cada institució faci el que ha de fer i, sens dubte, que una eurodiputada no pugui dir el que ha de fer Espanya en el procés secessionista. Ja sabem nosaltres, sense que ens digui una eurodiputada ni cap tribunal belga, el que hem de fer”, ha afirmat tot just arribar a la cimera de líders del PPE, que se celebra a Salzburg, prèvia a la cimera de caps d’estat i de govern de la UE.

Segons Casado, la seva presència a la ciutat austríaca respon a la intenció de parlar amb altres col·legues internacionals per explicar-los “la veritat del que passa a Catalunya i fer la tasca que no fa el Govern, que és defensar la integritat jurisdiccional espanyola, reclamar que l’euroordre sigui efectiva perquè es deixi d’humiliar a Espanya en els tribunals alemanys i belgues i, sobretot, exigir que no hi hagi cap tipus de suport a Pedro Sánchez en el seu apaivagament amb els independentistes”.

Un 155 permanent a Catalunya

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha tornat a exigir una altra vegada a Sánchez que reactivi l’aplicació del’article 155 de la Constitució i que ho faci de forma permanent. “Que apliqui el 155 de forma duradora, que prengui el control de l’educació, dels mitjans de comunicació públics, també de la conselleria d’Interior i dels Mossos i d’una vegada per totes acabi aquest malson que estan vivint els catalans des de fa molt temps”, ha insistit.

El màxim representant dels populars espanyols també ha arremès contral’esmena dels socialistes per esquivar el veto del Senat a la llei d’estabilitat i ha dit que és “inconstitucional” i que intentaran paralitzar-la amb tots els mitjans al seu abast. “En cap cas es pot admetre que es tombi la sobirania nacional representada pel Senat. A més, una qüestió tan territorial com és precisament el sostre de despesa que afecta les administracions autonòmiques”, ha criticat denunciant “l’autoritarisme d’un govern al qual li és igual la llei, les institucions i el parlamentarisme bicameral a Espanya”.