Govern d'Espanya

Borrell dona suport a l'ambaixador que va protestar pels llaços grocs a Perpinyà

El titular d'Exteriors ha assegurat que va actuar de forma correcta per defensar el sistema polític espanyol

zentauroepp44831230 epa7001  viena  austria   30 08 2018   el ministro de exteri180831132316

zentauroepp44831230 epa7001 viena austria 30 08 2018 el ministro de exteri180831132316 / FLORIAN WIESER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha recolzat aquest dimecres públicament l’ambaixador espanyol a França, Fernando Carderera, que va enviar a l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, una carta de protesta per lluir un llaç groc quan va rebre el president de la Generalitat, Quim Torra.

Interpel·lat pel PDECat en el ple de control al Govern en el Congrés, Borrell ha assenyalat que l’ambaixador va actuar de forma "correcta" al protestar, perquè el llaç groc és un símbol que pretén dir que a Espanya hi ha presos polítics i no hi ha una justícia independent sinó al servei del Govern, i això "no és cert".

"Si una autoritat pública d’un país estranger rep una autoritat pública d’Espanya, que a més és el màxim responsable de l’Estat a Catalunya, lluint un símbol que significa una desqualificació absoluta del sistema polític espanyol, l’ambaixador d’Espanya protesta," ha conclòs el ministre.

Borrell ha respost així al diputat del PDECat Jordi Xuclà, que ha opinat que l’ambaixador va fer "el ridícul" i va tenir un comportament "profundament antidemocràtic" perquè, a la seva manera de veure, va atacar la "llibertat d’expressió i de reunió" de l’alcalde. El diputat li ha dit que sembla que continuï governant el PP.

La reunió de Pujol i Torra va tenir lloc el 31 d’agost i la protesta de l’ambaixador el 4 de setembre. El 7, segons el relat del diputat, l’alcalde francès va respondre a Carderera també per carta, declarant-se "absolutament sorprès" i titllant d’"inadmissible" la protesta perquè, al seu judici, un electe de la República francesa no s’ha de justificar davant de l’Ambaixada espanyola pels seus actes o les seves declaracions.

Borrell ha puntualitzat que l’ambaixador no va valorar que l’alcalde de Perpinyà es reunís amb Torra, ni va posar cap obstacle a la reunió, sinó que la seva protesta és per un símbol que suposa dir que la justícia espanyola no és independent. "Ha de protestar, perquè no és cert", ha afegit.

El diputat, d’altra banda, ha dit Borrell que el Consell General del Pirineu Orientals –una de les institucions a les quals l’ambaixador va enviar còpia de la carta, juntament amb el Senat i al Ministeri d’Exteriors– també té llaços grocs a la seu.

Altres polèmiques

Notícies relacionades

No és la primera vegada que el titular de la cartera d’Exteriors té una discussió per la internacionalització de la crisi territorial a Catalunya. A l’inici del seu mandat la discussió entre l’ambaixador espanyol als Estats Units, Pedro Morenés, i Quim Torra també va comptar amb el suport de Borrell.

De fet, ha aprofitat per dir al diputat independentista que el secretari general del Consell d’Europa, Thorbjorn Jagland, ha afirmat que "l’actitud del Govern espanyol a Catalunya està ajustada a la llei espanyola i al Conveni de Drets Humans del Consell, que és l’encarregat de vetllar pels drets humans a Europa, així que "alguna autoritat ha de tenir". "¿Li sona la institució?", li ha preguntat.