DIÀLEG "EN L'ORDENAMENT JURÍDIC VIGENT"

Nogueras, assenyalada com a responsable del fiasco de la moció del PDECat

L'última executiva constata la força del sector moderat en el partit

El Govern admet que Sánchez "és millor" que Rajoy davant l'opinió dels 'puigdemontistes'

zentauroepp44415518 pla mitj  del president del pdecat  david bonveh   i la nova180723122736

zentauroepp44415518 pla mitj del president del pdecat david bonveh i la nova180723122736 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El PDECat busca aquests dies explicacions al fiasco de la moció que va pactar amb el PSOE en el Congrés la setmana passada per impulsar el diàleg entre el Govern i la Generalitat. Els nacionalistes es van fer enrere en l’últim moment per la indignació que va provocar en part de l’independentisme que el text inclogués una referència a la recerca de solucions "en el marc de l’ordenament jurídic vigent". 

Precisament l’encarregada d’oficialitzar la marxa enrere en una roda de premsa dimecres passat, la diputada Míriam Nogueras, és l’assenyalada per sectors del partit com a responsable d’una marxa enrere que va provocar que el portaveu del PDECat en el Congrés, Carles Campuzano, posés el seu càrrec a disposició de la direcció de la formació i que va evidenciar que després del congrés del juliol continuen convivint diverses sensibilitats a l’interior del partit.

Malgrat que en aquell conclave el sector 'puigdemontista' va aconseguir dues grans victòries –la defenestració de Marta Pascal i la inclusió en la direcció de diversos membres d’aquest corrent, com Nogueras–, el pes dels moderats continua sent important. Tant que en l’executiva de dilluns passat es va constatar que la via menys inflamada és la preferida per la majoria dels diputats del PDECat a Madrid.

Malgrat que algunes fonts resten importància a les discrepàncies que es van expressar en aquesta reunió –"es va constatar que aquesta direcció no funciona a la búlgara", assenyalen–, d’altres afirmen que va quedar clar que Nogueras no va complir la setmana passada la seva flamant funció de coordinadora política en el Congrés. "Ella és molt de Twitter, 'rufianesca', i està aprenent que la política no només és això", diuen altres veus del partit.

La mà de Puigdemont

Notícies relacionades

La figura de Carles Puigdemont emergeix darrere de la polèmica. L’expresident de la Generalitat necessita, des de Waterloo, que s’eviti transmetre la imatge de normalitat política. Però membres de la direcció del PDECat, entre els quals l’actual màxim dirigent de la formació, David Bonvehí, són partidaris de donar marge al Govern del PSOE per endinsar-se en el diàleg. "La situació ha canviat, Mariano Rajoy ja no és a la Moncloa", recorden.

Nogueras, pròxima a Puigdemont, treballa precisament perquè es visualitzi que, en essència, l’escenari respecte al debat independentista és el mateix que quan el PP es trobava en el poder. Però fins i tot alts càrrecs de la Generalitat mantenen reunions assídues amb els seus col·legues en els ministeris. Aquest mateix dimarts, la mateixa Elsa Artadi –considerada fa uns mesos una de les col·laboradores principals de l’expresident– va admetre que el Govern socialista "és millor que el que teníem", tot i que va animar Sánchez a no quedar-se en les "bones paraules" i a "continuar fent passos endavant". I Bonvehí ha ratificat Campuzano com a portaveu en el Congrés.