POLÍTICA EXTERIOR

El Govern intenta "recompondre" la imatge del país després del "mal" del procés

Borrell anuncia canvis a la 'Marca Espanya' per millorar la percepció internacional després de la "propaganda" independentista

L'Executiu concedirà més visats als veneçolans que fugen de la crisi humanitària a Caracas

video 3396736 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern de Pedro Sánchez està preocupat per l’empremta reputacional que el procés ha deixat en la imatge exterior del país i es proposa millorar aquesta percepció internacional amb el rellançament de la 'Marca Espanya' amb un enfocament i direcció diferents dels que va posar en marxa Mariano Rajoy el 2012.

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha opinat aquest dimarts que la reputació ha quedat molt afectada per la "propaganda" en favor del secessionisme dels últims anys i ha reconegut que l’Executiu treballa per "recompondre" la valoració que tenen la resta de països sobre Espanya.

"La nostra imatge està seriosament malmesa per la propaganda de l’independentisme, que obliga el ministeri a recompondre la seva imatge", ha admès. No ha volgut revelar qui rellevarà l’Alt Comissariat de la Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros, però ha reconegut que el projecte per millorar la percepció exterior "no pot continuar com està". Segons ha avançat, la intenció és subratllar l’excel·lent valoració que Espanya rep com a democràcia al món i dotar de més recursos i personal a un projecte llastat des del seu naixement per la precarietat de fons. Borrell vol ara que unir les forces de la diplomàcia, l’esfera universitària i la intel·ligència per realitzar una tasca pedagògica a l’exterior que transformi el clima d’opinió després del procés. 

El cap de la diplomàcia espanyola ha advertit que si bé el Govern vol avançar en el diàleg obert amb la Generalitat dins de la Constitució per "rebaixar la insuportable tensió", no cedirà davant l’independentisme. "Els asseguro que l’Estat no perdrà aquest combat", ha assenyalat. 

Ambaixades catalanes

En aquest sentit, ha anunciat que "en els propers dies" l’Executiu plantejarà un recurs contra l’obertura de delegacions catalanes a l’exterior perquè "no ha complert els procediments legals en vigor", ja que l’Executiu de Quim Torra no va informar la Moncloa prèviament. 

Notícies relacionades

Sobre el conflicte a Veneçuela, Borrell ha explicat que el Govern ampliarà el nombre de visats concedits a ciutadans d’aquest país que vulguin traslladar-se a Espanya per la gravíssima "crisi humanitària" que pateix sota el règim de Nicolás Maduro. 

El ministre d’Afers Exteriors ha destacat el risc de l’auge de les trinxeres identitats a Europa i ha alertat sobre els perills dels eurofòbics, alineats a l’eix Itàlia-Hongria. En aquest sentit, ha alertat de la importància de les pròximes eleccions a la UE i els efectes que tindria una victòria de les polítiques de replegament. "Cal convèncer la gent de la necessitat de construir Europa", ha apel·lat. En aquest context, Borrell ha defensat que la UE es "distanciï" de les posicions en política internacional fixades pels Estats Units i ha demanat una Europa "més unida i més forta".