EN EL CONGRÉS

Aznar nega la caixa B i diu que ell només es dedicava a "la política"

"No he de demanar perdó de res", afirma l'excap de l'Executiu sobre els escàndols de corrupció al PP

L'expresident retreu a Iglesias que li pregunti pel casament de la seva filla i li desitja "el millor" als seus fills prematurs

20180918 407306 aznarmo1 1 1 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

"No hi ha una caixa B del PP, no hi ha una organització del PP per cometre actes delictius", ha afirmat José María Aznar en seu parlamentària. L’expresident ha declarat aquest matí durant quatre hores i quart en la comissió que investiga el finançament irregular del seu partit al Congrés i ho ha negat tot.

Segons l’excap de l’Executiu, ningú encara ha demostrat l’"existència" d’aquesta caixa B. Malgrat que lasentència de la primera època de la Gürtel  va declarar provat que el partit havia tingut una"estructura financera i comptable paral·lela a l’oficialalmenys des del 1989" (la mateixa sentència que va propiciar la moció de censura que va treure Mariano Rajoy de la Moncloa), Aznar ha descartat tenir cap informació sobre aquest sistema de control del diner negre. En tot cas, i davant d’ulteriors sentències judicials, el que va ser president del Govern entre el 1996 i el 2004 ha fet tres apunts.

Primer, s’ha parapetat darrere del mateix argument que va utilitzar Rajoy a l’Audiència Nacional: Aznar ha dit que s’encarregava de "la política" i no de la “gestió econòmica” del partit. Segon, ha apuntat que ell no coneix cap caixa B, tot i que una altra cosa és que hi hagi hagut persones que "s’hagin situat fora de la llei o no hagin sigut respectuosos amb la legalitat". Quan el diputat socialista Rafael Simancas li ha preguntat si les inicials “J. M.” que apareixen als anomenats ‘papers de Bárcenas’ es referien al seu nom, Aznar ha indicat que no ha rebut ni ordenat mai cap ingrés d’un pagament que no sigui legal. Sí que ha admès que havia "ajudat persones perseguides que patien els embats del terrorisme i passaven moments molt dolents i penosos".

ke5apocmcsigaax0zgc7n61100 / periodico

L’excap de l’Executiu ha remarcat que cap jutge d’instrucció ni cap tribunal l’ha considerat la seva presència "necessària ni útil" per investigar els presumptes casos de corrupció que afecten el PP. "No he sigut ni imputat ni cridat a declarar mai com a testimoni", ha afirmat.

Aznar s’ha mostratburletaen moltes de les intervencions, per exemple, quan Simancas li ha proposat demanar perdó als ciutadans "fastiguejats" pels escàndols en les files conservadores. "No he de demanar perdó per res", li ha respost abans de recordar-li l’escàndol dels ERO a Andalusia. A més, ha assegurat que no tenia res a veure amb Francisco Correa, cap de la xarxa Gürtel. "Jo no coneixia ni vaig contractar Correa", ha dit sobre l’empresari, malgrat que va acudir al casament de la filla d’Aznar amb Alejandro Agag.

Rialles dels diputats populars

L’excap de l’Executiu ha acudit a la comissió acompanyat per una desena de diputats conservadors, amb el nou president, Pablo Casado, al capdavant. El líder dels populars se n’ha anat, però s’hi han quedat el secretari general, Teodoro García Egea, i la portaveu del grup parlamentari, Dolors Montserrat.

Els diputats del PP li han rigut a Aznar les facècies i els acudits amb què ha anat marcant les seves intervencions per burlar-se de la insistència de Simancas en alguns moments. El diputat socialista ha aprofitat per retreure-li l’anomenat 'tamayazo' (la deserció de dos diputats del PSOE que va impedir a Simancas ser president de Madrid i que va donar la presidència a Esperanza Aguirre). Aznar li ha dit que sent que no hagi superat encara aquesta "frustració".

20180918 407323 aznarmo3 1 1 / periodico

Bromes amb les bombes a l’Aràbia Saudita

Aznar també ha parlat amb to de burla quan ha introduït en la compareixença la polèmica venda d’armes del Govern a la monarquia absoluta saudita. "Vostès no venen bombes a l’Aràbia Saudita, venen projectils d’alta precisió que estan dedicats a caure sobre algunes persones, no per als iemenites", ha afirmat l’excap de l’Executiu. "Això sí, els venen a canvi de fragates o de corbetes que, com tothom sap són, diguem-ho en el seu argot, com embarcacions d’esbarjo especialment dotades per a la defensa i que es pot llogar per a la navegació", ha continuat. Era el torn de Simancas i aquest li ha replicat que li sembla "absolutament inacceptable" parlar de bombes "en to de facècia" per part del president que va portar Espanya a la guerra "il·legal i immoral".

En vista d’aquesta acusació, Aznar ha respost que Espanya no va tirar "bombes" en aquest conflicte perquè "no hi va participar". A diversos passatges de la intervenció i quan poc després Gabriel Rufián (ERC) també li ha preguntat per l’Iraq, l’expresident del PP ha destacat que el seu Govern va enviar 2.600 soldats "sota mandat de l’ONU" i com a "força d’estabilització amb 50 països més". "No hi va participar ni un de sol i vostè dona suport a un govern que ven mecanismes d’alta precisió, suposo que perquè els convé per continuar intentant trencar l’ordre constitucional a Espanya", ha incidit Aznar en el torn amb Rufián.

Contraatacs per a tothom

I si davant el portaveu socialista li ha tret el cas dels ERO i aRufián l’ha acusat de ser un "colpista”, al portaveu d’EH-Bildu, Óskar Matute, li ha dit que li sembla "veritablement increïble" que li pregunti per "sobres" de diner negre quan és d’un partit hereu de l’antiga Batasuna, "part d’ETA". 

Notícies relacionades

Però el cara a cara més agre de tots ha sigut el que ha protagonitzat amb Pablo Iglesias, líder de Podem. Ja en la primera pregunta, quan li ha preguntat si com a president del PP havia detectat alguna irregularitat en els comptes populars, Aznar li ha tret el presumpte ajut econòmic que Podem ha rebut delsrègims de l’Iran i Veneçuela. I quan Iglesias li ha preguntat per qui va pagar les despeses del casament de la seva filla, l’excap de l’Executiu li ha respost que el dirigent de Podem "és un perill per a la democràcia a Espanya" i li ha parlat que espera que superi bé els difícils moments familiars que està passant, amb referència als fills prematurs que ha tingut amb Irene Montoro.  "Sobre els regals de la meva filla no faré cap comentari. Jo li desitjo en el terreny familiar el millor, però, si té cap insinuació familiar, digui o mesuri millor les paraules", ha continuat. "Ni és un senyor fiable ni és un senyor que respecti la veritat en absolut", ha afirmat. Iglesias no ha entrat en el joc. 

Després de la intervenció del diputat del PP, que s’ha queixat que els portaveus han tret temes de discussió diferents amb la finalitat de la comissió, s’ha aixecat la sessió. Aznar ha seguit amb el seu to irònic i a l’atendre breument els periodistes ha dit: "M’ho he passat molt bé. Tinc ganes de tornar i tot".