zentauroepp45026295 file photo spanish prime minister pedro sanchez at moncloa 180916210207 / Juan Medina

zentauroepp45026295 file photo  spanish prime minister pedro sanchez at moncloa 180916210207
lainz45066605 graf4430  madrid  16 09 2018   imagen facilitada por preside180916233844

/

Sánchez defensa la seva tesi i acusa el PP i Cs d'"enterbolir la democràcia"

El president del Govern deixa la porta oberta a un avanç electoral aquest any

Justifica l'enviament de 400 bombes làser a l'Aràbia Saudita pels llocs de treball a Cadis

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va dir aquest diumenge que comprenia la "crítica, però no la difamació". L’últim dia dela pitjor setmana per a aquest Governdes que va assumir el poder fa poc més de 100 dies, el president va justificar la seva tesi i va acusar el PP i Cs d’“enterbolir” i “fer descendir la qualitat de la democràcia”. Sánchez també va deixar oberta la porta a unavanç electoral aquest any (“lligar-me el mínim possible”, va dir), va evitar aclarir si consideraria positiu la sortida dels dirigentsindependentistes en presó provisional i va justificar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita.

Dos dies després de publicar el seu treball acadèmic i desmuntar lesacusacions de plagiabocades per diversos mitjans, que va demanar que triïn entre rectificació o demanda, Sánchez es va defensar a La Sexta. “Ni hi ha hagut plagi, ni me l’ha escrit un tercer, ni he tingut tracte de favor”, va dir. Tot aquest cas, segons el seu parer, evidencia la incapacitat del PP i Cs per fer una oposició sòlida. Tots dos, va explicar, “utilitzen l’atac personala causa de l’absència de propostes polítiques”.

Per això rebutja comparèixer al Congrés per donar més explicacions sobre la seva tesi, com li demanen els partits liderats perPablo CasadoiAlbert Rivera.“No podem convertir el Congrés en un lloc on es debaten qüestions que no tenen res a veure amb la política. Això no és dignificar la política, és enterbolir-la. Continuar donant pàbul a una qüestió d’àmbit personal fa descendir la qualitat de la democràcia”, va assenyalar Sánchez.

"Soroll", no rectificacions

El president es va esforçar a rebutjar les crítiques per les nombroses rectificacions dutes a terme pel seu Govern, que van des de la funció que ha de tenir el Valle de los Caídos a la política fiscal, passant pel paper de l’Executiu en el procés contra el jutge Pablo Llarena a Bèlgica. La que evidencia un grau d’enfrontament més gran dins del Govern té a veure amb la venda de400 bombes làsera l’Aràbia Saudita. Margarita Robles, ministra de Defensa, va voler paralitzar aquest contracte, firmat per l’anterior Executiu. No obstant, a causa del temor que el règim de Riad cancel·lés en resposta la compra de cinc corbetes fabricades per Navantia a Cadis, Sánchez va decidir reactivar l’enviament de l’armament, malgrat que pot ser utilitzat en el conflicte bèl·lic delIemen.

El líder socialista va desautoritzar Robles. “La ministrano va veure l’impacteque podia tenir en altres contractes amb l’Aràbia Saudita. Allà és on entra el president del Govern”, va dir a ‘El Objetivo’, d’Ana Pastor."La política és molt complexa. La política també és prioritzar”, va insistir en diverses ocasions. L’alternativa a aquesta marxa enrere, va concloure, era “trencar les relacions comercials i econòmiques amb l’Aràbia Saudita”.

Per a Sánchez, no obstant, no hi ha hagut cap rectificació. Ni en aquest, ni en altres assumptes. "Ho nego. Elsobjectius del Governsón la regeneració, la justícia social i la convivència a Catalunya. Si ho tenim clar, no hi ha rectificacions. Les altres coses són soroll", va explicar.

La legislatura

Notícies relacionades

En la seva primera entrevista a televisió, a mitjans de juny a La 1, el president va apostar per culminar la legislatura, portar-la fins al 2020. El missatge aquesta vegada va ser menys clar. Ni tan sols va descartar un avanç abans que s’acabi l’any. “He après en aquestes qüestionsm'haig de lligar el mínim possible", va dir.

La durada de la legislatura es veu condicionada per la crisi territorial. La causa alTribunal Supremcontra el procés independentista de la tardor passada, i en especial la sentència, afectarà la relació d’ERC i el PDECat amb el Govern, que necessita aquests escons. Però el president, a diferència d’altres membres del seu Executiu (com la ministra de Política Territorial,Meritxell Batet, i el d’Exteriors,Josep Borrell), no va voler revelar si és partidari que els dirigents independentistes deixin d'estar en presó provisional. “Tinc opinió, però jo soc president del Govern. No puc fer una afirmació sobre aquesta qüestió”, es va defensar Sánchez.    

Actualitzar

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Fa 2042 dies

Carregar més