MOVIMENTS A LES FILES REPUBLICANES

ERC remodelarà la seva executiva per rellevar càrrecs imputats

Diverses cares noves, totes dones, entraran a l'executiva

Marta Vilalta serà la secretària de comunicació del partit

zentauroepp44590166 graf3591  barcelona  08 08 2018   la portavoz de erc  marta 180809144442

zentauroepp44590166 graf3591 barcelona 08 08 2018 la portavoz de erc marta 180809144442 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

ERC es recompon. L’acció de la justícia lligada als fets de la tardor passada ha delmat el partit republicà com a cap altra força independentista. Ni la cúpula del PDECat ni la de la CUP acumulen membres encausats per la justícia com la d’Esquerra. Arran això, el partit de l’empresonat Oriol Junqueras, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, es prepara per abordar ben aviat una reorganització interna per cobrir temporalment els llocs d’aquells que es troben sota la lupa judicial, ja sigui a la presó, a l’exili’ o al carrer.

Fonts del partit assenyalen que les noves incorporacions i ascensos estaran copades exclusivament per dones. Un exemple d’això seria el de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que passa a entrar a l’executiva com a secretària de comunicació (ja ho estava en virtut del seu càrrec actual), descarregant de tasca un Sergi Sabrià que, pel mateix delme judicial, va haver d’assumir la presidència del grup parlamentari, davant de l’absència de Junqueras i Marta Rovira.

Hi ha preocupació en la formació republicana per quant l’acció judicial no es limita a rabejar-se amb la cúpula d’Esquerra, sinó que afecta també els possibles, si no successors, sí ocupants temporals d’aquests llocs.

CÈRCOL AL SUCCESSOR DE JUNQUERAS

El cas més evident és el més recent. El president del partit ja fa 10 mesos a la presó. Per això, i d’una manera ja més o menys ràpida, Esquerra va decidir nomenarPere Aragonès com a adjunt a la presidència, el càrrec amb el qual es definia que l’avui vicepresident del Govern passava a ser l’home fort de l’organització fora de la presó, sempre sobreentenent que Junqueras segueix manant, i molt, intramurs.

La setmana passada, el jutge d’instrucció de la causa de l’1-O va atribuir a Aragonès un delicte de desobediència. El jutge ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imputi el número dos de l’Executiu català per aquest delicte que comporta penad’inhabilitació  i multa econòmica. Aragonès, nominalment, va substituir l’anterior adjunta,Anna Simó, si bé aquesta tenia una funció més de representació. Simó, encausada per ser integrant de la Mesa del Parlament, es va apartar de la política al més alt nivell.

Precisament, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, era una de les fixes en les reunions setmanals de la permanent, més enllà que tingués plaça a raó del seu càrrec, per l’ascendent que té al partit.

TORRENT, L’ALTRE REFERENT

Notícies relacionades

L’altre nou referent del partit, l’actual president de la Cambra catalana, Roger Torrent, també té les seves tribulacions, tot i que de moment més lleus, en forma d’advertències del Tribunal Constitucional. Juntament amb Junqueras, la gran absent a Barcelona és la secretària general, Marta Rovira, que es va traslladar a Suïssa. El seu secretari general adjunt, Lluís Salvadó, és un altre a qui la justícia persegueix, així com a Josep Maria Jové, president del consell nacional del partit.

Isaac Peraire, alcalde de Prats de Lluçanès i vicesecretari general de coordinació interna i territori, és un dels regidors que va haver d’anar a declarar davant del jutge per donar suport al referèndum unilateral de l’1-O. I Dionís Guiteras, alcalde de Moià, vicepresident de la Diputació de Barcelona i un dels secretaris de l’executiva d’ERC, compta amb una querella criminal per desobediència, amenaces i coaccions per un decret muncipal que obligava la policia local a restituir immediatament el material propagandístic sobre l’1-O que havia requisat prèviament.