ÀUDIOS DEL SUMARI DE L'1-O

Un mosso, al centre de control de l'1-O: «Amb dos agents és impossible impedir un referèndum»

Un altre uniformat va advertir durant la jornada que una eventual actuació policial del cos català podria provocar disturbis

Des del centre de coordinació es va transmetre a les patrulles que havien de comunicar les actuacions de la Policia Nacional

vdeo-audio-mossos-1-o / periodico

7
Es llegeix en minuts
Laura Puig / Júlia Regué / J. G. Albalat

6.36 hores del’1-O. Missatge transmès per ràdio als agents delsMossos d’Esquadradesplegats en col·legis electorals als districtes de Sant Andreu i Ciutat Vella: “Preguem que les comunicacions siguin curtes: estat, situació de l’escola, número i si hi ha presència policial o no”.

Amb aquesta directriu, va començar la jornada de la policia catalana, segons consta en les comunicacions entre el centre de coordinació de la policia catalana i les patrulles de la ciutat de Barcelona a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, unes connexions incloses en el sumari del cas per suposada rebel·lió que instrueix el Tribunal Suprem.

De l’escolta d’aquests reports dels agents amb la central destaca la falta de recursos amb què comptaven els agents i el dèficit d’instruccions per part de la cúpula dels Mossos d’Esquadra. “Ha arribat un vehicle, s’ha posat a la cantonada i ha baixat material per al referèndum i l’han entrat a l’escola. [...] No tenim prou forces per evitar que entrin material per celebrar el referèndum”, van repetir els uniformats a les portes dels centres de votació. 

La situació de descontrol es va accelerar a les 10.29 hores al districte de l’Eixample: “La gent entra i surt com si fos un dia normal de qualsevol elecció. Amb dos agents de policia és impossible impedir cap referèndum. Hi ha més de 2.000 persones”, va indicar un ‘mosso’ al centre de coordinació. “Mateix missatge. Impossible evitar cap votació”, s’hi suma una altra patrulla. “A l’escola Auró es desenvolupa la jornada del referèndum il·legal amb total normalitatja que amb dos agents és impossible evitar-lo”, descriu un altre. “Ídem del mateix. Si féssim alguna cosa provocaríem disturbis”, afegeix l’últim al fil de comunicacions.

“¡Prioritat, prioritat!”

La majoria de policies catalans comuniquen la seva ubicació i descriuen la situació a l’exterior de les seus tocades les 6.30 hores. “Hi ha unes 300 persones bloquejant l’entrada, amb actitud ludicofestiva, però impossible accedir-hi”, és un missatge que es reprodueix constantment. Uns quants van ser millor rebuts: “La responsable de l’escola del carrer Diputació ens ha donat accés a l’escola i estan realitzen tasques de... ¿De què? Tasques de la festa de la tardor”, va comentar un mosso a la centraleta, des d’on se l’adverteix que ha d’informar del tancament de l’escola i aixecar acta. 

“Escola Pegaso. A l’exterior hi ha unes 200 persones, actitud pacífica, totes les edats i no hem pogut accedir a l’interior. ¿Necessita un motiu?”, va preguntar un agent al centre de coordinació. “No, no, és igual...”, li van contestar.

Pocs minuts després, prop de les 8 del matí van començar a comunicar l’entrada de la logística per a la votació: “Ha arribat un vehicle, s’ha posat a la cantonada, han baixat material per al referèndum i l’han entrat a l’escola. [...] No tenim prou forces per evitar que entrin material per celebrar el referèndum”, va advertir el primer, des d’un centre al districte de l’Eixample. El missatge es va repetir en uns 10 punts més a l’instant. 

La primera advertència sobre la presència de “furgons de la policia nacional” no va tardar a arribar. “¡Prioritat, prioritat! En el punt 29, set furgonetes de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) [antiavalots dependents del Cos Nacional de Policia] han tornat a venir i estan baixant amb casc i escut”, va indicar un agent de la policia catalana a les portes de l’escola Ramón Llull de l’Eixample. “Furgonetes de l’UIP han passat cinc vegades per Marqués de Campo Sagrado, 31”, va afegir un altre. “Estan carregant contra la gent”, “el CNP està tallant la via”, “estan impedint l’accés al col·legi electoral”,ve una columna d’antiavalots del CNP i van a l’escola Estel, “situació hostil, el CNP intenta accedir per força, molts nens al carrer”, “davant de l’Hipercor, 14 furgons del CNP posicionats en posició tàctica”, van relatant els agents.

Es van desbordar les comunicacions amb una allau d’informacions sobre les actuacions i moviments dels antiavalots de la Policia Nacional i, des del centre de coordinació, van ordenar a les 8.48 hores: “Davant de qualsevol actuació de les UIP, informin de les seves actuacions per tenir-ne coneixement. [...] Comuniquin només moviments de les UIP. I mantinguin el seu punt evitant danys personals”. 

Desconcert

Caos. Algun mosso va reclamar llavors recolzament, i altres agents es van afanyar a demanar al control “instruccions” sobre com havien d’actuar en cas de càrregues de la Policia Nacional. “El missatge és: una vegada controlada la situació per les UIP vostès s’han de posicionar a la porta de les escoles”, van dirigir des de la central als ubicats al districte de l’Eixample. “¿Què vol dir controlada per les UIP?”, va preguntar un agent. “Que ells han fet el desplegament i són a la porta”, va resumir el primer. “Quan arribin les UIP ja li direm si tenen controlada la situació”, va respondre. “Mentrestant, si actuen, informin de les actuacions i de com està el tema també”, va concloure des de l’oficina. “No crec que siguin gaire benvinguts. A veure si ho tenen controlat”, va concloure la patrulla.

vdeo-audio-mossos-1--3 / periodico

El mateix desconcert es va perpetrar en altres districtes de la capital catalana: “La gent ens comença a increpar a nosaltres perquè diuen que no fem res”, es va queixar un altre d’uniformat. “A tots els efectius de Sant Andreu, en cas de càrregues del CNP, la nostra tasca és auxiliar els ferits i donar consells a les persones que es trobin als voltants”, va dir, finalment, un altre responsable des del centre de coordinació de Sant Andreu i Ciutat Vella a les 9.43 hores.

La delicada experiència que van viure algunes patrulles dels Mossos l’1-O s’exemplifica a Drassanes, al costat de l’Escola Oficial d’Idiomes, quan uns mossos localitzen un vehicle que contenia urnes. Van comunicar a la central que eren al costat del vehicle i estaven envoltats per unes 60-70 persones, que van arribar a augmentar fins a les 200. “Si volen que faci algun tipus d’acte o decomís de les urnes ens hauria d’enviar suport operatiu”, van començar avisant. Minuts després van informar que anava creixent l’afluència de gent, motiu pel qual si no rebien ordres, per salvaguardar la seva seguretat, es retirarien. “Aquí el cap de sala, s’està consultant als superiors i no tenim notícies encara. Per seguretat, actuïn vostès en conseqüència. Si s’han de retirar, evidentment....”, van suggerir des de coordinació. Finalment, atenent als principis de “congruència, proporcionalitat i oportunitat”, aquesta patrulla va decidir retirar-se.

Una altra directriu que crida l’atenció és la que es va dirigir als indicatius Tropic (el nom en clau per referir-se als integrants de l’Àrea Regional de Recursos Operatius dels Mossos): “que ningú es posi casc, cap fora”.

Sense accés al perímetre

Al Centre d’Atenció Primaria del Guinardó s’evidencien picabaralles entre els cossos policials: “Càrrega policial. El CNP ens ha fet fora del perímetre. No ens deixen accedir. [...] Ens han fet fora a la patrulla de mossos. Ens diuen que hi ha gent ferida dins del perímetre, però tampoc pot entrar l’ambulància. Hem parlat amb el CNP i ens diuen que ells mateixos s’encarregaran d’avisar les ambulàncies i que no ens deixen entrar. [...] Els seus caps els han dit que no hi entrem”, va relatar un agent.

“Atenció, efectius de Policia Nacional accedint. He advertit personalment al cap de la seva unitat que no hi ha problema d’ordre públic que actuen sota la seva responsabilitat”, va informar una altra patrulla.

vdeo-audio-mossos-1-o-2 / periodico

Actes sí, actes no

Notícies relacionades

A mesura que avançava la jornada, van començar a multiplicar-se les peticions als agents perquè aixequessin acta del que passava i deixessin constància de la seva actuació. A les 7.12 hores, en canvi, al districte de Sant Andreu hi va haver una primera ordre que prohibia taxativament que es realitzessin aquests escrits policials després que una patrulla anunciés que havia contactat amb un responsable d’un col·legi electoral i es disposava a aixecar acta. A l’Eixample, en canvi, es van reclamar en tot moment. 

“Als indicatius que han estat en escoles o hi són actualment, recordin confeccionar les actes”, va ordenar un responsable des del centre de coordinació a les 14.12 hores. “Si algú té algun dubte a l’hora de confeccionar-les, que em truqui”, va afegir. Un recordatori que es va estendre periòdicament fins després de l’hora del tancament de les escoles: “Haurien de fer una acta proforma dient que hem intentat emportar-nos les urnes i que al final no hem pogut”, va indicar un comandament a una patrulla.