El nou curs polític

Rivera es reforça i Sánchez passa al contraatac contra Cs i PP

El líder de Cs recupera el focus mediàtic al carregar contra el cap de l'Executiu i contra Casado pels seus currículums

L'Executiu viu la seva pitjor setmana amb el cessament de Montón, la rectificació de les armes i la polèmica de la tesi

cmontanyes45040091 rivera180915170350

cmontanyes45040091 rivera180915170350 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez sempre va tenir clar que l’oposició del PP i Ciutadans després de guanyar la moció de censura seria ferotge. El que no va pensar, expliquen els seus col·laboradors, és que allà també entraria la seva tesi doctoral. Un assumpte “molt menor”, continuen en l’entorn de Sánchez, del qual es parlava sense especial transcendència des que va assolir per primera vegada el lideratge del PSOE, el 2014. No obstant, a l’empara de la dimissió de Carmen Montón pel seu màster fraudulent, la polèmica ha arribat de la mà d’Albert Rivera  amb enorme cruesa, acusacions de plagi incloses. I ara, expliquen fonts socialistes, és “gairebé la guerra”. El PSOE es prepara per a l’ofensiva contra el PP de Pablo Casado i Cs.

Una primera mostra va poder veure’s divendres. Les compareixences després del Consell de Ministres no solen ser pròdigues en atacs a l’oposició, perquè el Govern, és igual el seu color, sol fer servir un to institucional, i deixa les crítiques més dures per als dirigents del partit. Però la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, no va complir aquesta vegada el ritual. Celaá, fent servir un llenguatge bèl·lic, va dir que buscaven “abatre” Sánchez amb els seus “atacs personals”.

Va ser contundent, però el que ve ho serà encara més. Ara que Montón ha deixat el Govern i Sánchez ha divulgat la seva tesi, després de sotmetre-la a dos controls informàtics que descarten les denúncies de plagi, els socialistes es bolcaran contra Casado, el màster del qual en la Rei Joan Carles està sent investigat pel Tribunal Suprem. El líder del PP va obtenir el títol sense assistir a classe,cursant només quatre de les 22 assignatures, gràcies a convalidacions. Mai ha ensenyat els seus treballs finals. I, tot i que digui el contrari, no els va deixar tocar a la premsa en la reunió del 10 d’abril en la qual va convocar més de 50 mitjans per defensar-se de les primeres informacions que l’acusaven d’irregularitats. “No el deixarem anar”, assenyalen en la direcció socialista.

Rivera té també ombres acadèmiques, a l’existir versions contradictòries del seu currículum. Però la càrrega contra el president de Cs vindrà, sobretot, per la seva proximitat al PP. Aquí la posició dels taronges en el decret d’exhumació de Franco, al qual no van recolzar, ocuparà un paper protagònic.

Primer xoc intern

Els socialistes admeten errors en la seva pitjor setmana des que van arribar a la Moncloa. Sánchez va recolzar la continuïtat de Montón i quatre hores després aquesta anunciava la seva sortida. La venda de bombes a l’Aràbia Saudita, suspesa en un primer moment i reactivada dies després, ha sigut la principal topada interna que ha tingut l’Executiu, però aquí la responsabilitat s’endossa a Margarita Robles, ministra de Defensa, que va anunciar la paralització del contracte amb Riad “sense encomanar-se a ningú”. I el ‘cas tesi’ podria haver-se resolt si Sánchez hagués accedit a publicar-la fa anys, com li recomanaven els seus col·laboradors.

Però en el Govern també diuen tenir motius per al’optimisme. “Amb les explicacions sobre la tesi i la sortida de Montón, hem mantingut intacte el nostre llistó ètic. I Podem i la resta de partits que van recolzar la moció no s’han sumat a la cacera contra Sánchez”, assenyalen fonts de la Moncloa.

El canvi de la pregunta

Dimarts a la nit, al veure la dimissió de Montón i comprovar que l’Executiu havia vetat una iniciativa de Ciutadans per obligar a publicar les tesis i els treballs de final de màster, la direcció taronja va decidir donar un cop d’efecte. L’endemà, en la sessió de control al Govern, Rivera no li plantejaria la pregunta que havia registrat sobre Catalunya: li trauria l’assumpte de la tesi.

Notícies relacionades

En comptes d’abundar en el màster del líder del PP i demanar-li la dimissió, van preferir atacar el cap de l’Executiu. “Ja hi haurà temps per exigir a Casado que se’n vagi, encara falta que el Suprem decideixi si l’imputa o arxiva la causa”, afirmen fonts de Ciutadans. Amb aquesta estratègia, Rivera no només va aconseguir arraconar Sánchez i col·locar-se el focus mediàtic, perdut després de la moció de censura i la intranscendència dels seus 32 escons. També va treure espai al president del PP per fer oposició, ja que ha de mesurar les seves paraules perquè no se li girin com un bumerang amb el seu màster; va aconseguir ressuscitar les crítiques contra el “bipartidisme” i va continuar marcant l’actualitat.

En aquests últims dies, Rivera ha aconseguit sortir del tema de l’independentisme, una cosa que en el PP consideraven que els beneficiava perquè torna a Cs “ser només un partit català”. El líder taronja ha agafat embranzida amb tres assumptes: la pressió a Susana Díaz a Andalusia, la proposta de suprimir l’impost de successions i ara la tesi de Sánchez. Veurem fins on arriba.