El Suprem respon a Puigdemont que el terme 'fugit' és "adequat" per qualificar-lo

L'expresident de la Generalitat i els exconsellers que van fugir amb ell havien demanat que se'ls anomenés "processats absents" o "exiliats"

L'alt tribunal recorda que el terme jurídic per a la seva situació és 'fugits' o 'sostrets de l'acció de la justícia espanyola'

zentauroepp44933175 former catalan president carles puigdemont gestures as he ad180907133651

zentauroepp44933175 former catalan president carles puigdemont gestures as he ad180907133651 / EMMANUEL DUNAND

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha rebutjat la pretensió de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dels exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig per tal que en les seves resolucions es dirigís a ells com a ‘processats absents’ o ‘exiliats’. En una interlocutòria, l’alt tribunal els respon que el terme ‘fugit’ és "adequat i en absolut desconsiderat" per referir-s’hi en la situació en què es troben.

La Sala d’Apel·lació del Suprem resol així la petició d’aclariment o rectificació que van formular contra una interlocutòria del tribunal que confirmava una sèrie de diligències acordades pel jutge d’instrucció, Pablo Llarena, en què els deia ‘fugits’ en dues ocasions. Segons la defensa dels exmembres del Govern, aquest terme era "impropi" i "desconsiderat".

Notícies relacionades

Argumenten que s’havien retirat les euroordres cursades a altres països, per la qual cosa no estan amagats i des del primer moment s’ha conegut el seu parador. Obvien el fet que, tot i que estan personats en el procediment, no estan a disposició de la justícia espanyola, i si tornen a Espanya seran immediatament detinguts i traslladats a l’alt tribunal.

Per a la sala referir-se a ells com a "fugits o sostrets a l’acció de la justícia espanyola" és un "terme" que "resulta adequat i en absolut desconsiderat", tot i que admet que si hagués constat indubtablement si havien sigut declarats en rebel·lia o no, l’expressió tècnica convenient seria "reu absent" o "declarat rebel". Per això, la interlocutòria rebutja l’al·legació que el qualificatiu de ‘fugit’ no s’ajustava al Codi Ètic de Conducta de Jutges i Magistrats.