VENDA D'ARMES

Borrell diu que les bombes que s'enviaran a l'Aràbia Saudita no produeixen efectes col·laterals

El ministre confirma la informació avançada per EL PERIÓDICO

zentauroepp44794281 graf926  santander  27 08 2018   el ministro de asunto exter180827122915

zentauroepp44794281 graf926 santander 27 08 2018 el ministro de asunto exter180827122915 / Pedro Puente Hoyos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors,Josep Borrell, va confirmar aquest dijous queel Govern enviarà a l’Aràbia Saudita les 400 bombes làserde l’Exèrcit venudes en virtut d’un contracte del 2015. Borrell va assenyalar que es tracta un “armament de precisió”, guiat per làser, que “no produeix efectes col·laterals”, sinó que “fan blanc amb una precisió extraordinària”. Espanya va vendre 932 milions d’euros en armes a l’Aràbia Saudita entre el 2015 i el 2017.

En declaracions a Onda Cero, el ministre va explicar que el Govern ha decidit entregar les bombes per “honrar un contracte que ve de l’anterior Govern, en el qual no s’ha detectat cap irregularitat”. Borrell va confirmar així la informació publicada per EL PERIÓDICO aquest dimecres, en què s’explicava que el Ministeri de Defensa havia comunicat al règim àrab que ja havia donat llum verda a l’enviament de les 400 bombes.

Les bombes i Navantia, “un tot”

La setmana passada el Ministeri de Defensa va dir que paralitzaria aquest contracte, però uns dies més tard el Govern va rebaixar l’anunci a una “declaració d’intencions” i va assenyalar que encara ho estava estudiant, després que els treballadors de Navantia fessin públic que l’Executiu saudita havia amenaçat de cancel·lar el multimilionari contracte de construcció de cinc corbetes a les drassanes de San Fernando (Cadis). Sobre per si Riad va arribar a advertir el Govern espanyol sobre el contracte de Navantia, Borrell va replicar que les coses no es plantegen amb aquesta “cruesa” però va admetre que“l’Aràbia Saudita considera les relacions comercials en matèria d’armament com un tot”.

El ministre va detallar que el contracte per a la venda de les bombes ha passat tres vegades per la JIMDDU, la comissió interministerial que autoritza les vendes d’armament i, després d’una setmana d’“intens treball” i de contactes de diversos ministeris, l’Executiu no ha “trobat cap raó per no complir-lo”.

Sense “drames humanitaris”

Notícies relacionades

Quant a si el Govern ha rebut garanties que no s’utilitzaran contra població civil, Borrell va reespondre que es tracta d’armament “de precisió”, mentre que les bombes menys sofisticades poden produir “drames humanitaris”. En aquest sentit, es va remetre a la nota emesa a l’agost pel seu departament –dies després d’un bombardeig al Iemen en el qualvan morir 29 nens–, que va anunciar la revisió dels criteris amb els quals es concedeixen les autoritzacions d’exportació d’armes.

A la seva manera de veure, el que ha succeït en aquest cas és que el Ministeri de Defensa ha estat revisant tots els contractes, tenint en compte també el que passa en escenaris bèl·lics com el Iemen, i en aquest concret “alguna circumstància li va cridar l’atenció”, per exemple, el fet que no sigui una venda d’una empresa d’armament, sinó d’estoc de l’Exèrcit espanyol, i per això “el va posar en anàlisi”.