Aniversari de l'1 d'octubre

Marlaska defensa l'enviament d'antiavalots a Catalunya per "prevenció"

El titular d'Interior respon a ERC i el PNB que no hi ha una ordre de "reprimir ningú"

video 3394595 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat aquest dimecres l’enviament de reforços d’agents antiavalots coincidint amb la Diada de Catalunya i el primer aniversari del referèndum il·legal de l’1 d’octubre. "No tenim ànsia d’intervenció, sinó de prevenció", ha assenyalat després de les crítiques expressades per ERC i el PNB en la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats.

Marlaska ha negat que els reforços d’agents de les Forces de Seguretat de l’Estat responguin a una ordre de "reprimir ningú" i ha recordat que els entre 500 i 1.000 antiavalots de Policia i Guàrdia Civil van ser enviats a Catalunya des d’"el principi de lleialtat institucional". "Es va posar en coneixement en la Junta de Seguretat i no hi va haver cap crítica", ha dit sobre la reunió bilateral celebrada el 6 de setembre passat, sota la presidència del president de la Generalitat, Quim Torra.

El ministre de l’Interior ha defensat les competències sobre l’ordre públic que tenen la Policia i la Guàrdia Civil a Catalunya i al País Basc d’acord amb la llei, incloent els estatuts de les dues comunitats autònomes que contemplen la intervenció en cas d’"auxili i situacions greus".

Responia així a les crítiques del diputat d’ERC Gabriel Rufián, per a qui l’enviament d’antiavalots "no té res a veure amb el diàleg". "No és un reforç, és una ocupació", ha dit.

Notícies relacionades

Rufián ha demanat "valentia" a Marlaska i ha culpatl’"extrema dreta" dels problemes generats entorn de les Diades, on "milions de manifestants no han trencat ni una paperera". El titular d’Interior ha insistit en el fet que els agents el que fan és "garantir l’exercici dels drets i llibertats de tots els ciutadans" i s’ha congratulat que aquest dimarts no actués cap cos policial, perquè en la Diada hi van participar "ciutadans pacífics".

El diputat del PNB Mikel Legarda ha demanat a Interior que "no sigui contumaç" en l’"error" que va cometre l’anterior Executiu amb l’enviament de fins a 6.000 policies a Catalunya en el marc de l’operació Copèrnic, en resposta al referèndum de l’1 d’octubre celebrat fa un any. Marlaska ha recordat que en una final de Champions es mobilitzen 2.000 agents. "S’ha de partir de la prevenció per no actuar de manera desproporcionada", ha defensat.