DEFENSA

El Govern ha ordenat aquest matí enviar les bombes a l'Aràbia Saudita

El Ministeri de Defensa ha comunicat fa unes hores al règim àrab que li envia l'armament

Defensa havia anunciat que paralitzaria la venda per temor que s'utilitzés contra la població del Iemen

GRAF9891. TORREJÓN DE ARDOZ (MADRID), 14/06/2018.- La ministra de Defensa, Margarita Robles, durante su intervención en la visita que ha realizado hoy al Centro de Operaciones Aéreas Combinadas (CAOC- TJ, Combined Air Operations Centre Torrejón) que la OTAN tiene en la Base Aérea de Torrejón y desde donde se controla el espacio aéreo del flanco sur de la Alianza. EFE/ Fernando Alvarado

GRAF9891. TORREJÓN DE ARDOZ (MADRID), 14/06/2018.- La ministra de Defensa, Margarita Robles, durante su intervención en la visita que ha realizado hoy al Centro de Operaciones Aéreas Combinadas (CAOC- TJ, Combined Air Operations Centre Torrejón) que la OTAN tiene en la Base Aérea de Torrejón y desde donde se controla el espacio aéreo del flanco sur de la Alianza. EFE/ Fernando Alvarado / FERNANDO ALVARADO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La dimissió de Carmen Montón ha revolucionat l’actualitat política i ha desviat l’atenció sobre un altre assumpte polític de pes: la venda d’armes de l’Aràbia Saudita. Fonts diplomàtiques han informat a aquest diari que el Ministeri de Defensa ha comunicat al règim àrab aquest matí que ja ha donat llum verda a l’enviament de les 400 bombes làser que tenia pendent. El departament dirigit per la ministra Margarita Robles no ha volgut confirmar el desbloqueig i un portaveu oficial ha assegurat que Defensa "no dirà res sobre el tema". 

Fa uns dies, fonts del ministeri van explicar que Robles tenia previst paralitzar la venda d’aquestes bombes, tancada pel Govern de Mariano Rajoy, davant del risc que els saudites utilitzessin aquest armament per atacar la població del Iemen, país que està en guerra des del 2015. L’anunci va ser mal rebut per tots els partits de l’oposició i també per la Junta d’Andalusia (PSOE) ja que temien que l’Aràbia Saudita es molestés i suspengués la compra de cinc corbetes encarregades a l’espanyola Navantia. Mentre que el contracte de les bombes ascendeix a 9,2 milions d’euros, la compra dels barcos suposa 1.813 milions i afecta 6.000 llocs de treball.

Notícies relacionades

Després de la polèmica, la titular de Defensa va obrir la porta a desdir-se de l’anunci del seu departament i avui ha culminat la rectificació amb l’ordre comunicada perl’Exèrcit de Terra que Espanya es disposa a complir el contracte i enviar les bombes.

El Govern de Pedro Sánchez desisteix així d’obrir un debat sobre la venda d’armes a països en conflicte i a la possibilitat d’establir controls per assegurar-se que no s’utilitzen contra la població civil i a tercers països.