CATALUNYA

Sánchez allarga la mà a Torra i acusa el PP de "dividir"

El president insisteix que el seu projecte a Catalunya és ¿llei, diàleg i convivència?

Els populars acusen el cap de l'Executiu de ¿legitimar¿ els ¿colpistes totalitaris¿

undefined44992919 madrid 11 09 2018  pol tica   pedro s nchez  presidente del 180911163000

undefined44992919 madrid 11 09 2018 pol tica pedro s nchez presidente del 180911163000 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez ha mostrat aquest dimarts l’escàs efecte que tenen sobre ell les ferotges crítiques del PP per la seva actitud dialogant amb la Generalitat. Els populars han aprofitat la seva pregunta al president en el Senat per acusar-lo de "legitimar" els "colpistes", mentre el líder socialista ha insistit en les seves receptes territorials. Les ha resumit en tres paraules: "Llei, diàleg i convivència".

El cap de l’Executiu no s’ha referit a la Diada d’aquest dimarts, protagonitzada per la situació dels dirigents independentistes presos. Tampoc ha exposat noves idees davant la situació a Catalunya. Juntament amb l’exposició habitual, estenent la mà a Torra però deixant clar que el Govern "farà complir la llei", Sánchez ha incidit en l’actitud actual del PP. Sobretot, en comparació amb la que tenien els conservadors fa tot just 100 dies, quan Mariano Rajoy era a la Moncloa. 

"Quan el PP es troba en l’oposició, sempre passa el mateix. El sentit d’Estat brilla per la seva absència. Vostès impregnaran la vida política de dubtes, d’ombres, de preguntes capcioses," ha dit el president, acusant el partit que lidera Pablo Casado de "dividir" la societat.  

Ignacio Cosidó, el nou portaveu del PP en el Senat, li acabava de preguntar "pel projecte xenòfob i excloent de [Quim] Torra i [Carles] Puigdemont". "¿En quins termes entaularà diàleg amb Torra? ¿Quins són els límits? ¿Quin referèndum proposa vostè? ¿Quin preu ha pagat vostè per arribar a la Moncloa i fins on està disposat a arribar per continuar sent president del Govern?", li ha dit Cosidó, per a qui “el diàleg amb els colpistes és un tremend error". Primer, perquè "només serveix per enfortir-los, legitimar-los i envalentir-los". I després, perquè no s’ho mereixen. 

Notícies relacionades

Però Sánchez hi ha insistit. "Llei i diàleg. Sempre hem cregut que només hi ha una legalitat. En democràcia s’ha d’acatar la legalitat i les sentències. Però també diàleg. Cal apostar pel diàleg amb la ciutadania catalana. Un dels principals problemes de Catalunya és la convivència, no la independència. Cal obrir un diàleg entre catalans. De Catalunya amb Catalunya. Això és el que ha de fer el Govern. I el Govern d’Espanya ha d’animar aquest diàleg", li ha contestat Sánchez. 

Davant l’acusació de certa tebiesa, fins i tot de cooperació amb l’independentisme per mantenir-se en el poder, Sánchez ha recordat que els dos referèndums sobre la independència de Catalunya es van dur a terme estant Rajoy a la Moncloa. "El canvi era això –ha ironitzat el president–. Veure un partit tornant al passat, al greuge territorial. El canvi era tornar a oferir als espanyols un projecte de divisió. A base de fer oposició al Govern estan fent-se oposició a si mateixos. ¿Llavors Rajoy, quan va intentar el diàleg, quan va intentar fer el mateix que estem fent nosaltres, què era? ¿Era això un símptoma de debilitat? ¿De traïció a Espanya?", ha conclòs Sánchez.