Una ofrena "excepcional"

Institucions, partits i entitats reten homenatge a Rafael Casanova amb l'absència del PP i Cs

L'independentisme demana la llibertat dels presos i el PSC reclama "que no es posin condicions impossibles al diàleg"

torra-pide-a-los-espaoles-que-se-solidaricen-con-el-pueblo-cataln-y-se-aapoderen-de-su-soberanaa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ofrena floral aRafael Casanovaamb motiu de laDiada de Catalunyatampoc es va escapar del guió de l’”excepcionalitat” que va regnar en tots els actes d’aquestOnze de Setembre. Els llaços grocs es van fer lloc aquesta vegada entre les flors que institucions, partits polítics, sindicats i entitats van deixar als peus del monument al màrtir del 1714. 

Entonant ‘Els segadors’, el presidentQuim Torra, junt amb el seu equip de govern, va donar el tret de sortida a les commemoracions després d’una encaixada de mans amb la guàrdia d’honor delsMossos d’Esquadra. Després d’ells, la Mesa del Parlament, encapçalada pel president de la Cambra catalana, Roger Torrent, amb l’absència destacada de José María Espejo-Saavedra, ja que els taronges es van desmarcar de la cita, igual que els populars. Després va ser el torn de la comitiva de l’Ajuntament de Barcelona, encapçalada per l’alcaldessa,Ada Colau, que va sorprendre lluint un llaç groc a la solapa. 

Presos i diàleg

Els polítics independentistes presos i el desglaç iniciat entre el Govern de la Generalitat i el Govern d’Espanya van protagonitzar l’escena. La portaveu de l’Executiu català, Elsa Artadi, va trencar el gel. “La situació dels presos és dramàtica i reflecteix un estat repressiu”, va sentenciar, tot i que no va voler subordinar-ho a l’existència de “més de dos milions de persones mobilitzades i determinades a exercir el seu dret a l’autodeterminació i reclamar la independència de Catalunya”.

Més contundent va ser el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que va fixar la seva llibertat, i el "lliure retorn" dels desplaçats a Europa, com a "condició" per a un "diàleg sincer i honest" amb el Govern. El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, li va demanar que "res impedeixi el diàleg" i es va esforçar a recordar als independentistes que "en un Estat de dret que es posi una persona en llibertat depèn del poder judicial". "No hem de posar condicions impossibles per dialogar", va postil·lar. 

Torrent va ser l’encarregat d’entonar l’"excepcionalitat" i la "no normalitat" de la situació. Va recordar la seva predecessora, Carme Forcadell, i després de visitar-la a la presó de Mas d’Enric del Catllar va sentenciar que no aconseguirien "escapçar" l’independentisme i la democràcia. 

L’alcaldessa de Barcelona va advertir que no admetria preguntes dels periodistes perquè calia centrar-se en la data i especialment en les“absències dels líders independentistes a la presó, que avui no tenen veu”. Colau va proclamar que Catalunya “ho tindrà molt difícil, per no dir impossible” tornar a la normalitat democràtica i “desbloquejar la situació amb l’Estat” si segueixen entre reixes.

Presència de l’extrema dreta

L’extrema dreta va fer acte de presència en l’homenatge al que va ser conseller en cap de la Generalitat. Representants del partit espanyolista Plataforma per Catalunya (PxC), d’un costat, i independentistes del Moviment Identitari Català (MIC) i de SOM Catalans (SOM), d’un altre, van acudir a la zona.

Notícies relacionades

PxC es preparava per iniciar la seva ofrena quan col·lectius antifeixistes i membres delsComitès de Defensa de la República (CDR) van provar d’impedir que arribessin fins al monument. Els Mossos van arraconar els espanyolistes en un dels laterals de la zona.

Els antifeixistes van detectar en aquell moment membres del MIC i de SOM i els van increpar amb crits de “fora feixistes dels nostres barris”. Un cordó dels Mossos va impedir qualsevol topada física. Els agents els van custodiar i van aconseguir fer la seva ofrena amb pots de fum verd i al crit de “Catalunya catalana” i “Catalunya, ni espanyola ni musulmana”.