Contractes d'armes

Borrell, sobre el contracte de Navantia: hi ha contactes per a una solució amb l'Aràbia Saudita, tot i que sense resultat encara

El titular d'Exteriors admet que hi ha interessos "contradictoris" en joc que cal tenir en compte

zentauroepp44831230 epa7001  viena  austria   30 08 2018   el ministro de exteri180831132316

zentauroepp44831230 epa7001 viena austria 30 08 2018 el ministro de exteri180831132316 / FLORIAN WIESER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha assegurat aquest dimarts que el Govern manté contactes diplomàtics amb l’Aràbia Saudita per arribar a una solució respecte al contracte per a la construcció de cinc corbetes a les drassanes de Navantia, tot i que no pugui avançar encara quin serà el resultat i hagi apel·lat a la discreció per evitar donar més detalls.

"Els diplomàtics treballen amb una certa discreció i sigil, estem en això [...], per trobar una solució, però de moment no els puc anunciar quin és el resultat", ha declarat a la premsa a Estrasburg (França), al ser preguntat per les conseqüències per a les drassanes de Navantia per la decisió de Defensa de paralitzar l’enviament de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita.

Borrell ha explicat que ha estat "penjat al telèfon" per parlar amb el Ministeri, amb ambaixadors i altres membres del Govern de Pedro Sánchez per "trobar una solució a aquesta situació", si bé ha concedit que encara no s’ha arribat a una conclusió.

Negociacions diplomàtiques

"Se m’està posant una orella en forma de península aràbiga a còpia d’haver d’ocupar-me contínuament d’un problema que certament és important", ha dit fent broma el cap de la diplomàcia espanyola, per després expressar el seu "respecte" pels interessos en joc que, ha dit, són "contradictoris" i han de ser "tinguts en compte".

"Lamento no poder anunciar res final, però sí [expressar] un missatge positiu de tota l’activitat que estem portant a terme", ha conclòs.

Aquest dilluns, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va assegurar que el contracte de venda de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita no ha sigut suspès, sinó que està en fase d’estudi, igual que tots els contractes que té el seu Departament "amb qualsevol país" per analitzar-los "des del rigor".

La setmana passada, el seu Departament va confirmar una informació de la cadena SER segons la qual Defensa havia suspès aquest contracte amb l’Aràbia Saudita. No obstant, els treballadors de Navantia van advertir que l’Aràbia Saudita havia demanat una rectificació i van començar a mobilitzar-se pel contracte de les corbetes, així que pocs dies després el Govern va matisar que només era una declaració d’intencions i que la decisió final està en mans d’una comissió interministerial.

Crítiques del PP

Notícies relacionades

La portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, ha criticat aquest dimarts la nova "batzegada" que, segons el seu parer, ha donat l’Executiu, aquesta vegada amb l’assumpte del contracte per a la venda de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita, i ha qualificat de "greu irresponsabilitat" l’actuació de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Per tot això, li ha demanat ques’apliqui la seva "pròpia medecina" i assumeixi, com ella mateixa va dir, que amb "qüestions tan importants com aquestes no es pot jugar".