ENTREVISTA DE TV-3

Junqueras no veu "dreceres" per a la independència sense un referèndum acordat amb l'Estat

"Per avançar cal tenir el coratge de parlar en plata. I admetre on som i no on ens agradaria estar", afirma l'exvicepresident del Govern

undefined40785145 catalan deposed regional vice president oriol junqueras arri171202204259

undefined40785145 catalan deposed regional vice president oriol junqueras arri171202204259 / GABRIEL BOUYS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’ERC,  Oriol Junqueras, ha assegurat que no veu "dreceres" per a la independència sense un referèndum acordat amb l’Estat, i ha remarcat que és l’escenari que ha defensat sempre i el que li hauria agradat l’1-O.

Junqueras ha respost des de la presó de Lledoners un qüestionari de TV-3, i ha defensat que "qui no va voler seure a la taula a parlar no va ser la part catalana. Va ser l’Executiu de [Mariano] Rajoy". Ha apuntat que aconseguir un referèndum pactat depèn de la fortalesa democràtica i que aquesta "es compta amb vots i amb la complicitat d’una societat vital, organitzada, en què els agents socials i econòmics estiguin implicats i en siguin partícips".

De fet, ha assegurat que aquest factor ha sigut una "debilitat" de l’independentisme i ha fet una crida perquè el moviment sigui "més fort", perquè així sigui "més difícil parar la democràcia". "La referència parteix de la majoria social que vam aconseguir en l’aturada de país del 3 d’octubre", ha insistit. 

Preguntat sobre si a l’independentisme li falta una estratègia conjunta, Junqueras reivindica que fa falta verbalitzar-la, perquè creu que cada vegada és més obvi que "de camí només hi ha un". "Per avançar cal tenir el coratge de parlar en plata. I admetre on som i no on ens agradaria estar. I a partir d’aquí, construir de nou aprenent dels errors comesos", ha reflexionat.

"El Govern ha de governar"

Així mateix, ha etzibat que no veu "cap benefici" en un hipotètic avanç electoral. "Catalunya necessita estabilitat i unes institucions fortes des d’on esprémer al màxim totes les possibilitats d’autogovern perquè quedi clar que l’autonomia és un sostre que limita el que es podria arribar a fer", ha asseverat. "El Govern ha de governar, i governar bé és la seva obligació", ha afegit.

Notícies relacionades

Sobre el diàleg amb l’Estat, ha afirmat que el seu partit sempre ha estat obert al pacte i ha afirmat que veu en el president del Govern, Pedro Sánchez, "un indicador d’un canvi de voluntat, però ha de ser sincer i tenir concessions. Si no va més enllà, serà façana i gestos buits", ha argumentat, tot i que ha matisat que no s’ha de tenir pressa i que l’obligació dels independentistes és "persistir i empènyer en totes les direccions". 

Finalment, el dirigent republicà ha opinat que ni ell ni la resta de presos independentistes han tingut una instrucció "justa", i que per això creu que tampoc tindran un judici just. "Però no ens resignem. És un judici polític i atapeït d’irregularitats i excessos. No ens deixarem humiliar per haver complert els nostres compromisos amb la majoria absoluta de ciutadans que ens van donar el seu vot per fer-ho", ha conclòs, no sense afirmar que no demanarà l’indult.