ENTREVISTA A LA SEXTA

Torra: «No em resigno a creure que Sánchez sigui igual que Rajoy»

Veu «un fil del qual estirar» amb el líder socialista

El president deixa en l'aire la seva visita al Congrés

Regional Catalan President Quim Torra pauses during his speech in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 4, 2018. Torra on Tuesday urged his separatist supporters to ensure a massive turnout at upcoming public gatherings, saying large numbers on the streets will help compel the Spanish government to grant the region a vote on self-determination. (AP Photo/Manu Fernandez)

Regional Catalan President Quim Torra pauses during his speech in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 4, 2018. Torra on Tuesday urged his separatist supporters to ensure a massive turnout at upcoming public gatherings, saying large numbers on the streets will help compel the Spanish government to grant the region a vote on self-determination. (AP Photo/Manu Fernandez) / Manu Fernandez (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quim Torra ha ofert aquest diumenge a Ana Pastor la seva primera entrevista a una televisió d’àmbit espanyol. Però el president de la Generalitat no ha volgut anar molt més enllà del que va avançar en la seva conferència de dimarts passat i el que va afegir en l’entrevista que EL PERIÓDICO ha publicat aquest cap de setmana. Ha certificat, això sí, el canvi de to en les relacions entre el Govern espanyol i l’Executiu català des que Pedro Sánchez està instal·lat a la Moncloa.

Després d’afirmar que la reunió que té pendent amb el president del Govern es farà probablement a l’octubre, Torra va revelar que intercanvia missatges i parla habitualment amb Sánchez. “Mantenim el contacte”, ha subratllat, a diferència del que passava entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. A més, ha dit que veu “un fil del qual estirar” respecte a la relació entre els dos governs: “No em resigno a creure que Sánchez sigui igual que Rajoy”.

Però Torra no concreta gaire més. El seu “punt de partida” per a una eventual negociació és “el referèndum de l’1 d’octubre”, i quan la periodista de La Sexta li ha fet veure que aquesta premissa podria fer fracassar el diàleg, no ha volgut avançar esdeveniments.

Referèndum sobre l’autogovern

El president de la Generalitat sí que ha posat de relleu que Sánchez “reconegui que aquesta qüestió cal resoldre-la votant”. No obstant, ha deixat clar que el “referèndum sobre l’autogovern” que Sánchez va posar sobre la taula fa uns dies el deixa insatisfet.

Notícies relacionades

Tampoc ha aclarit si acudirà al Congrés després de la proposta de la presidenta de la Cambra, ni si depèn del fet que finalment hi hagi votació després de la seva intervenció o no: “Quan et conviden a sopar preguntes si hi vas com a convidat o com a primer plat. Amb el lehendakari [Juan José Ibarretxe] va ser un exercici humiliant. Al Congrés perdrem sempre aquestes votacions com a minoria nacional”.

I no ha sigut clar sobre a què es refereix quan diu que no acatarà les sentències contra els impulsors de l’1-O si són condemnatòries. “No acceptaré res que no sigui la plena absolució. No puc admetre que votar sigui un delicte”, s’ha limitat a afirmar.