MOVIMENT A LES FILES CONSERVADORES

Cospedal deixa el PP manxec i entra a les travesses per a les europees

La dirigent fa un pas enrere i obre un procés per elegir el nou president del partit a Castella-la Manxa

Casado reuneix aquest dissabte a Barcelona la junta directiva nacional del PP, el principal òrgan entre congressos

zentauroepp44346754 graf1058 madrid  16 7 2018   el candidato a la presidencia d180907112857

zentauroepp44346754 graf1058 madrid 16 7 2018 el candidato a la presidencia d180907112857 / ZIPI

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Segueixen els canvis interns en el PP. Les dues grans perdedores de les primàries de l’estiu davant de Pablo Casado, María Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría, estan digerint la seva derrota i reconduint les seves carreres. L’exsecretària general del partit nacional (Madrid, 1965) va fer un pas enrere aquest divendres a Toledo, on va anunciar que deixarà la presidència de la formació a Castella-la Manxa. La dirigent va demanar convocar un congrés extraordinari en el qual s’elegirà al nou líder. Si hi hagués més d’un candidat, s’haurien de celebrar primàries.

A diferència de Santamaría, que alguns diputats consideren més fora que dins del PP, a Cospedal, que també és diputada com l’exvicepresidenta, les travesses internes la col·loquen com a futur cap de cartell en les eleccions europees. Segons fonts de la direcció del partit, seria "una candidata excepcional". 

Molt emocionada, l’encara presidenta dels populars manxecs va reconèixer en la reunió de la junta directiva de Toledo que "no ha sigut fàcil" prendre la decisió de no continuar al capdavant del partit després de 12 anys, i tot i que va enumerar tots els càrrecs que ha ostentat (regidora a la Comunitat de Madrid, presidenta de la Junta manxega, ministra de Defensa, secretària general nacional...), va assegurar: "El més important i el que més ha omplert el meu cor ha sigut ser la presidenta del partit a Castella-la Manxa". "Dotze anys és amb prou feines un sospir en la història d’un poble però molt en un projecte vital", va declarar.

Fins ara semblava que el més ben col·locat per succeir-la en el càrrec era Vicente Tirado, el seu secretari general i un dels seus col·laboradors més fidels en l’última dècada, però el polític va anunciar aquest mateix divendres que no donarà aquest pas amb l’objecte d’ajudar a la "renovació" del partit. Tirado va formar part del nucli dur de la campanya de les primàries en les quals Cospedal no va aconseguir passar a la segona ronda, ja que Santamaría i Casado van ser els més votats entre els militants que es van registrar per elegir el nou líder. 

En lloc de González Pons

Notícies relacionades

Una portaveu de la dirigent madrilenya es resisteix a comentar que vulgui fer el salt a Brussel·les i es limita a remarcar que, com a ministra de Defensa, "va impulsar molt la política europea en aquesta àrea". En les anteriors eleccions comunitàries, el número u dels populars va ser Esteban González Pons. El polític valencià està molt còmode al Parlament comunitari i fonts del seu entorn asseguren que no li importaria anar de número dos, amb Cospedal al capdavant de la llista. Cospedal i González Pons es coneixen molt bé, ja que van treballar junts a la cúpula del PP entre els anys 2008 i 2012, ell com a vicesecretari de Comunicació i ella com a secretària general. 

Casado, que reuneix aquest dissabte a Barcelona la junta directiva nacional del PP (el màxim òrgan entre congressos), va agrair a la dirigent conservadora la seva "brillant tasca" en aquesta comunitat.