El Govern espanyol pacta amb Pastor la invitació a Torra al Congrés

L'Executiu central recolza la iniciativa de la presidenta de la Cambra perquè no hi hagi cap votació

Els socialistes apunten que el president podria acudir a l'arraconada comissió territorial

undefined44919201 graf6903 madrid  06 09 2018   el presidente del gobierno  pe180906113551

undefined44919201 graf6903 madrid 06 09 2018 el presidente del gobierno pe180906113551 / ZIPI

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern espanyol no va ser aliè a la invitació efectuada dimarts per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a Quim Torra,  oferint-li la possibilitat d’acudir a la Cambra baixa per explicar el seu projecte polític. L’antecessor de l’actual president, Carles Puigdemont, ja va rebre una invitació similar fa poc més d’un any, però llavors es va posar com a requisit ineludible que hi hagués una votació. Puigdemont s’hi va negar, però aquesta vegada és diferent. Torra, va explicar l’entorn de Pastor, no s’hauria d’enfrontar necessàriament al rebuig assegurat de la Cambra, perquè la seva exposició, al voltant d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, no acabaria amb els diputats votant.

Fonts del Govern central van celebrar aquest dijous l’enfocament de la presidenta del Congrés. Els col·laboradors de Pedro Sánchez van assenyalar que n’estaven al corrent. Pastor, van explicar, va llançar la idea després d’haver-ho consultat amb l’Executiu central. Tot i així, en l’entorn del cap de l’Executiu espanyol incideixen que Torra hauria d’acudir primer al Parlament. 

Torra, mentrestant, va dir dimecres a Catalunya Ràdio que estaria "encantat" d’explicar el seu projecte a la Cambra baixa, però que no pensava acceptar cap "humiliació". És a dir, una votació en la qual el seu pla fos aclaparadorament rebutjat, per obrir així la porta a la possibilitat llançada per Pastor i defensada pel Govern espanyol. 

El format de la seva hipotètica compareixença es continua discutint. Una possibilitat, segons fonts socialistes, passaria perquè acudís a la comissió territorial. L’organisme va ser pactat pel PSOE i el PP la tardor passada, després de l’acord entre els dos partits per aplicarl’article 155 de la Constitució a Catalunya. Va ser una cessió de Mariano Rajoy a Pedro Sánchez. La comissió havia d’analitzar una actualització del model autonòmic, com a pas previ a lareforma constitucional. Però els seus fruits han sigut escassos fins al moment. Ni el PDECat ni ERC van arribar mai a afegir-se a les reunions, tampoc Podem, i Ciutadans la va abandonar el mes de març passat. La compareixença de Torra, expliquen fonts parlamentàries del PSOE, seria una oportunitat per "revitalitzar" l’organisme.

El "lloc apropiat"

Notícies relacionades

"El Congrés està obert sempre al diàleg, a les propostes que facin els presidents de les comunitats autònomes, dins del marc de la llei i del reglament del Congrés. Aquesta és la casa on els grups parlen, el lloc on es debaten lleis i normes, el lloc apropiat quan es té un projecte polític", ha dit Pastor aquest dijous, poc abans de la presentació dels actes del 40è aniversari de la Constitució, una sèrie d’activitats que també tindran lloc a Catalunya, tot i que els detalls encara s’han de concretar.

Pastor ha coincidit al Congrés amb Sánchez, que en un breu discurs ha assenyalat que la "democràcia està sòlidament arrelada, en les institucions i en la ciutadania". El cap de l’Executiu espanyol ha optat, amb l’objectiu de la "unitat" segons els seus col·laboradors, per no fer cap menció a la seva proposta de reforma constitucional.