El CGPJ veta un jutge del 'cas Gürtel' optar a ser vocal de l'òrgan

La Comissió Permanent li denega el reingrés al servei actiu, imprescindible per ser elegit en la pròxima renovació del Poder Judicial

L'òrgan de govern dels jutges afirma que no ha aportat la documentació necessària per reprendre l'activitat

zentauroepp26031963 gra045  madrid  22 05 2014   el magistrado de la sala de lo 180528101934

zentauroepp26031963 gra045 madrid 22 05 2014 el magistrado de la sala de lo 180528101934 / SERGIO BARRENECHEA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha vetat el magistrat José Ricardo de Prada la possibilitat de ser nomenat vocal de l’òrgan en la seva pròxima renovació, que s’hauria de produir al desembre. El jutge que va formar part del tribunal que va jutjar la primera època del ‘cas Gürtel’ pretenia presentar-se com a magistrat independent, però el CGPJ li ha denegat el reingrés al servei actiu, circumstància imprescindible per ser designat en la quota de jutges.

El Poder Judicial al·lega que no ha aportat documentació justificativa, que diu li va requerir el passat 29 d’agost, del seu cessament en el càrrec per la qual cosa, després de dictar la sentència de la Gürtel, va quedar en situació de serveis especials –el de magistrat del Mecanisme Residual davant dels tribunals internacionals de Nacions Unides– o, en el seu cas, del cessament de la causa que va determinar tal declaració, que segons la seva pròpia sol·licitud era participar en la fase de substanciació i resolució del recurs d’apel·lació en el cas del fiscal contra Radovan Karadzic.

La Comissió Permanent basa la seva decisió en l’informe emès pels òrgans tècnics del CGPJ, que assenyala que l’article 355 de la LOPJ estableix que els magistrats hauran de sol·licitar el reingrés al servei actiu “al cessar en el lloc o càrrec determinant de la situació de serveis especials”. Segons l’informe, “no hi ha, per tant, una renúncia a la situació de serveis especials per deixar de trobar-se en aquesta situació, sinó que el que s’ha d’esdevenir és un cessament al lloc o càrrec que es desenvolupa i per al qual ha sigut nomenat (bé per renúncia o per qualsevol altre motiu) o, en el seu cas, cessament de la causa que va motivar aquesta situació”.

Notícies relacionades

L’acord ha sigut aprovat amb els vots del president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i els vocals José Antonio Ballestero, Juan Martínez Moya, Juan Manuel Fernández i José María Macías. Els vocals Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda han votat en contra.

El CGPJ ja va clavar un important revés a De Prada quan va provar de participar en les vistes en les quals es van decidir les mesures cautelars dels principals condemnats pel ‘cas Gürtel’ i es va rebutjar la seva pretensió en una ajustada votació que es va desempatar amb el vot de qualitat del mateix Lesmes.