El Suprem rebutja la recusació del tribunal que jutjarà el procés

La Sala del 61 ha inadmès els incidents presentats per Puigdemont i dos fugits més, i ha desestimat els dels presos

Comença a córrer el termini per decretar l'obertura de judici oral, sol·licitada per la fiscalia a l'agost, al considerar innecessàries més proves

jcarbo35403935 jueces togas180306190727

jcarbo35403935 jueces togas180306190727 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala del 61 del Tribunal Suprem no ha tingut cap dubte. En una reunió de tot just dues hores els 13 magistrats que l’han format han decidit per unanimitat que les recusacions presentades contra els jutges que jutjaran la causa oberta per rebel·lió, malversació i desobediència mancaven de fonament. Per això ha rebutjat, sense ni tan sols admetre a tràmit, les interposades per tres dels fugits, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig, i ha desestimat les presentades per tots els processats presos, tret de l’exconseller Joaquim Forn.

La Sala especial de l’alt tribunal –formada pel seu president, Carlos Lesmes, els de les seves cinc Sales i el magistrat més antic i el més modern de cada una, a excepció dels recusats– donarà a conèixer els pròxims dies els seus arguments en una interlocutòria. La diferència entre els rebutjos es deu bàsicament que els fugits ni tan sols seran jutjats pel tribunal impugnat, al no ser a disposició de la justícia espanyola.

Notícies relacionades

La fiscalia del Suprem s’havia oposat a les 11 recusacions a l’entendre que només pretenien dilatar el procediment per retardar el judici, al ser pràctica habitual de l’alt tribunal que la sala que jutja estigui formada pels magistrats que van admetre la querella que va donar origen a la causa. També es va posar en dubte la imparcialitat d’Antonio del Moral, tot i que ell es va incorporar posteriorment a substitució de l’exfiscal general de l’Estat Julián Sánchez Melgar. A més, s’hi sumaran Ana Ferrer i Andrés Palomo per formar un tribunal de set jutges. 

Concretar l’acusació

Una vegada rebutjada la recusació, es reprèn la tramitació de la causa. La fiscalia ja va demanar a l’agost l’obertura de judici oral, a l’entendre, a diferència de les defenses, que no queden proves per practicar. El ministeri públic encara ha de presentar el seu escrit de qualificació, la qual cosa no es preveu abans del dia 20. Allà es comprovarà si els fiscals mantenen que hi va haver rebel·lió, tot i que, segons fonts fiscals, previsiblement l’escrit inclogui també com a alternativa els delictes de sedició o conspiració per a la rebel·lió.