El PP i Cs utilitzen el seu poder al Congrés per dificultar els Pressupostos de Sánchez

Populars i taronges frenen la reforma legal que proposa el Govern, que vol anul·lar el possible veto del Senat

El president haurà de convèncer Rivera si vol modificar amb caràcter d'urgència la llei d'estabilitat pressupostària

zentauroepp44462461 graf8010 madrid  27 7 2018   la presidenta del congreso ana 180904101511

zentauroepp44462461 graf8010 madrid 27 7 2018 la presidenta del congreso ana 180904101511 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez volia driblar la majoria absoluta del PP al Senat, on els conservadors tenen majoria absoluta, per garantir-se la possibilitat de tirar endavant els seus Pressupostos Generals i s’havia oblidat d’un obstacle previ: la Mesa del Congrés dels Diputats. Tot i que en aquesta Cambra ni els populars ni els taronges sumen majoria (134 diputats i 32, respectivament), sí que controlen aquest òrgan que gestiona l’ordre del dia de l’hemicicle. I aquest dimarts, el PP i Ciutadans van unir els seus vots perquè no es pugui tramitar per la via d’urgència i en lectura única la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària. El PSOE i Podem defensen fer-ho d’aquesta manera per modificar la norma i poder esquivar el possible veto irreversible del PP als Comptes.

Sánchez va aconseguir a l’estiu pactar un nou camí de dèficit amb Brussel·les per als propers tres anys. Així, l’objectiu de dèficit per al 2019 passa de l’1,3% del PIB a l’1,8%, la qual cosa dona un marge de despesa de 6.000 milions al conjunt de les administracions públiques. No obstant, per poder confeccionar els Pressupostos necessita que el Congrés i el Senat validin aquests nous límits de dèficit.

La proposta de l’Executiu, que també disposa del suport d’ERC, PDECat i Compromís, consisteix a tornar al mecanisme anterior, en què el Congrés, per majoria simple, podia aixecar el possible veto del Senat al sostre de despesa i el camí de dèficit.

El pes del PP i Ciutadans a la Mesa, que és fruit del pacte d’investidura de 2016pacte d’investidura per fer Mariano Rajoy president, els va permetre rebutjar el tràmit d’urgència, perquè es faci de manera ordinària. El resultat de la votació a aquest òrgan del Congrés va quedar 5 a 4: els tres representants populars i els dos taronges contra els dos socialistes i els dos morats. 

Dubtes sobre la urgència

Sánchez volia fer-ho de manera urgent (sense passar per ponència ni per comissió) per accelerar la presentació d’uns nous Pressupostos i rebaixar un procés d’uns sis mesos al mínim possible (uns dos, segons fonts parlamentàries). Els populars asseguren que ells entenen la urgència del Govern en alguns assumptes, com els que portarà el PSOE aquesta setmana al ple de dijous (sobre protecció de dades i una oferta pública d’ocupació a refugiats i asilats), però no veuen la necessitat d’imprimir aquesta celeritat a la llei d’estabilitat pressupostària. 

Notícies relacionades

PSOE i Podem van reaccionar acusant PP, Ciutadans i Pastor de practicar “filibusterisme polític”. La portaveu del grup socialista, Adriana Lastra, va anunciar que el seu partit tornarà a portar aquesta reforma la setmana del 17 de setembre, per raons de quota en l’ordre del dia, i una vegada presa en consideració, reclamaran de nou la seva tramitació urgent i en lectura única. Segons fonts del PP, ho podrà tornar a demanar, però es trobarà la mateixa resposta de la Mesa.

Una altra cosa serà que Sánchez aconsegueixi convèncer Albert Rivera de la necessitat de modificar com més aviat millor la norma per presentar els Pressupostos i els equilibris canviïn.